اما در گذر زمان و با توسعه «بستههای» (Packages) این زبان برای «علم داده» (Data Science)، «یادگیری ماشین» (Machine Learning) و به طور خاص «متنکاوی» (Text Mining) استفاده از این زبان برای انجام تحلیل شبکههای اجتماعی نیز رواج یافت. هرچند، در حال حاضر اغلب شبکههای اجتماعی با وجود آنکه برای هدف خاصی طراحی شدهاند، معمولا امکان به اشتراکگذاری چند نوع محتوا را به طور همزمان به کاربر میدهند و هر بار در گذر زمان، از قابلیتهای جدیدی در این راستا، بهرهبرداری میکنند. در تحلیل رفتاری، رفتار کاربر در یک شبکه اجتماعی، شامل محتوایی که به اشتراک میگذارد، زمانهای فعالیت و برخی از دیگر موارد، مورد بررسی قرار میگیرد. اولین رشتههای تحلیل اجتماعات انسانی نیز به تلاشهای جامعهشناسان اولیه مانند «گئورگ زیمل» (Georg Simmel) و «امیل دورکیم» (Émile Durkheim) مربوط میشود که مطالعات و آثار مکتوبی را پیرامون الگوهای روابطی که بازیگران شبکههای اجتماعی را به یکدیگر متصل میکند دارند. همانطور که پیش از این اشاره شد، مفهوم شبکههای اجتماعی به اولین اجتماعات انسانی شکل گرفته توسط بشر باز میگردد و مفهوم کنونی شبکه اجتماعی که در واقع منظور از آن، شبکه اجتماعی برخط است، با ظهور وب ۲.۰ ایجاد شد. در ابتدای قرن بیستم، برخی از جامعهشناسان، از عبارت «شبکه اجتماعی» برای اشاره به روابط پیچیده بین اعضای اجتماعات انسانی در ابعاد شخصی و بین فردی گرفته تا بینالمللی استفاده کردند.

لینکدین در بین کسبوکارها بسیار محبوب است؛ کاربران لینکدین پروفایلهای حرفهای و شبیه به رزومه ایجاد میکنند که به سایر اعضای سایت اجازه میدهند اطلاعات بیشتری در مورد پیش زمینه کسبوکار، حوزههای تخصص خود و گروهها یا سازمانهایی که متعلق به آنها هستند، کسب کنند. برخلاف سایر رسانه ها که مخاطبان چندان تعاملی در تولید محتوا و انتخاب محتوای دلخواه خود ندارند، در وب گاه هایشبکه های اجتماعی، تولیدکننده ها می توانند تاثیرگذار و دارای قدرت انتخاب و بهره بردار از تنوع بیشتر باشند. حال اگر بخواهید لینکهای مختلفی همچون لینک وبسایت، ایمیل، شمارههای تماس یا سایر لینکهای مفید از جمله لینک کمپینهای تبلیغاتی یا آخرین پستهای وبلاگ خود را درج کنید، چنین امکانی وجود نخواهد داشت. تامبلر که از سال ۲۰۱۳ متعلق به یاهو بود، به عنوان یک پلتفرم میکرو وبلاگ نویسی و همچنین رسانه اجتماعی است که سوشیال لایک میتوان از آن برای یافتن و دنبال کردن چیزهایی که دوست دارید استفاده کنید.

این شبکههای اجتماعی انواع گوناگونی دارند که میتوان به شبکههای اجتماعی به اشتراکگذاری ویدئو، صوت، متن و شبکههای اجتماعی ترکیبی که انواع محتوا را میتوان در آن به اشتراک گذاشت اشاره کرد. بدین معنا که برای مثال متن توییتها، پستهای فیسبوک و یا کپشنهای پستهای اینستاگرام را گردآوری و تحلیل میکنند. به علاقهمندان یادگیری تحلیل شبکه های اجتماعی، مشاهده دوره آموزش ویدئویی آموزش تحلیل شبکه های اجتماعی با زبان R و متن کاوی که به زبان فارسی تهیه شده و مدت زمان آن ۷ ساعت و ۲۵ دقیقه است، توصیه میشود. به منظور انجام تحلیل شبکه های اجتماعی، کاربر نیاز به آشنایی با مفاهیم این حوزه، مباحث دادهکاوی و متنکاوی و همچنین یک ابزار مانند زبان برنامهنویسی R دارد. ابتکار عمل تولید و نشر محتوا و برقراری ارتباط در دست کاربر است، برخلاف رسانه های جمعی که با صاحب رسانه است. برخلاف رسانههای جمعی که نظارت و مقرراتگذاری به طور سازمانی و متمرکز در آن اعمال میشد، در رسانههای اجتماعی کنترل به صورت اجتماعی و غیرمتمرکز از طریق مقرراتگذاری بر بستر رسانه و خود مقرراتگذاری (قانونگذاری و نظارتهای درون رسانه اجتماعی) توسط مدیران و کاربران رسانههای اجتماعی اعمال می شود.

افراد از طریق رسانههای مورد استفاده شان الگوهای ویژه ای را برای رفتارهای خاص در هر یک از حوزه های دنبال می کنند. شبکه های اجتماعی اینترنتی به عنوان مهم ترین مصداق این امر، به محلی برای حضور اقشار مختلف جامعه به ویژه کارکنان سازمان ها و مکان تبادل آرا و افکار ایشان و تامین نیازهای متناسب با زندگی اجتماعی این افراد تبدیل شده اند. نمونهای از پروژههای تحلیل شبکه های اجتماعی با R را میتوان در مطلب «تحلیل احساسات در توییتر با زبان R – راهنمای کاربردی» و «تحلیل ترافیک شهری با استفاده از شبکههای اجتماعی و R – راهنمای کاربردی» مشاهده کرد. نمونهای از قدرت تحلیل شبکههای اجتماعی و استفاده از دانش حاصل شده از آن جهت دستیابی به اهداف گوناگون را میتوان در ماجرای «کمبریج آنالیتیکا» (Cambridge Analytica) و فیس بوک و تاثیر به سزایی که گفته میشود در انتخابات آمریکا داشته است مشاهده کرد. با توجه به نقش مهمی که شبکههای اجتماعی در تدوین استراتژیهای کسب و کارها در حال حاضر دارند، و تاثیر به سزایی که دانش حاصل از تحلیل شبکه های اجتماعی در حوزههای گوناگون داشته است، فرصتهای شغلی متعدد با درآمد خوب برای کارشناسان این حوزه وجود دارد. و گرههای این گراف نشاندهنده تارنماهای تأثیرگذار در انتشار اطلاعات درون شبکه است که هر یک از این تارنماها با توجه به رفتار خود در برخورد با جریان اطلاعاتی میتواند نقشی متفاوت داشته باشد.