ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΡΟΔΟΣ Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, άμεση ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις, Διασκέδαση – Ψυχαγωγία και Αθλητισμός

- Περιβάλλον – Τα ωκεάνια ρεύματα κάνουν το Βόρειο Ημισφαίριο πιο υγρό ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΡΟΔΟΣ Το ύψος των τροπικών βροχοπτώσεων είναι μεγαλύτερο στο Βόρειο Ημισφαίριο από ό,τι στο Νότιο, και η εξήγηση που δίνεται συνήθως για τη διαφορά αυτή δεν ευσταθεί, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές. Η πραγματική απάντηση κρύβεται στη δράση των ωκεάνιων ρευμάτων, δείχνουν τα υπολογιστικά μοντέλα.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν σήμερα ότι η παρατηρούμενη ασυμμετρία των βροχοπτώσεων ανάμεσα στο Βορρά και το νότο οφείλεται στη γεωμετρία του πλανήτη -η ζώνη των τροπικών βροχών υποτίθεται ότι μετατοπίζεται βόρεια του ισημερινού λόγω του σχήματος των ωκεανών και της περιστροφής της Γης.

«Πολλοί όμως δεν πίστεψαν αυτή την εξήγηση επειδή τα επιχειρήματα είναι περίπλοκα. Για ένα τόσο εκτεταμένο φαινόμενο, πρέπει να υπάρχει μια πιο απλή εξήγηση» σχολιάζει ο Ντάργκαν Φρίερσον, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Η θερμότητα φέρνει τις βροχοπτώσεις

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Geoscience», δείχνει ότι η ασυμμετρία οφείλεται στη μεταφορά θερμότητας από το νότιο ημισφαίριο στο Βόρειο.

Σε γενικές γραμμές, οι θερμές περιοχές δέχονται περισσότερη βροχή επειδή η θερμότητα αυξάνει την εξάτμιση. Ο θερμός, υγρός αέρας είναι λιγότερο πυκνός και ανεβαίνει ψηλά στην ατμόσφαιρα όπου ψύχεται και τελικά σχηματίζει σύννεφα.

«Οι βροχές είναι περισσότερες στο Βόρειο Ημισφαίριο επειδή το ημισφαίριο αυτό είναι θερμότερο. Το ερώτημα όμως είναι "Τι είναι αυτό που κάνει το Βόρειο Ημισφαίριο θερμότερο;" Διαπιστώσαμε ότι φταίει η ωκεάνια κυκλοφορία» αναφέρει ο Φρίερσον.

Η ομάδα του χρησιμοποίησε δορυφορικές μετρήσεις της ηλιοφάνειας, τις οποίες τροφοδότησε σε ένα υπολογιστικό μοντέλο που προσομοιώνει ένα σημαντικό ωκεάνιο ρεύμα.

Η μελέτη εστιάζεται το επιφανειακό ρεύμα (κόκκινο) που κινείται από το νότιο Ατλαντικό μέχρι τη Γροιλανδία (Πηγή: Wikimedia Commons)

Πρόκειται για το ρεύμα που ξεκινά από τη Γροιλανδία κινούμενο στο βυθό του Ατλαντικού, φτάνει κοντά στην Ανταρκτική, ανεβαίνει στην επιφάνεια, αλλάζει πορεία και τελικά επιστρέφει στη Γροιλανδία.

Το μοντέλο έδειξε ότι το επιφανειακό ρεύμα που κινείται από το νότο στο Βορρά σταδιακά θερμαίνεται μέχρι να περάσει τον ισημερινό. Με άλλα λόγια, το επιφανειακό ρεύμα μεταφέρει θερμότητα από το νότιο ημισφαίριο στο Βόρειο. Η θερμότητα αυτή εκτιμάται μάλιστα στα 400 τρισεκατομμύρια watt το χρόνο.

Ασυμμετρία Βορρά-νότου

Η θερμική ασυμμετρία που προκαλεί το ρεύμα είναι ο παράγοντας που αυξάνει τελικά τις βροχοπτώσεις στην τροπική ζώνη του Βορείου Ημισφαιρίου.

Για παράδειγμα, στην ατόλη Παλμίρα που βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος 6 μοίρες βόρεια, οι βροχοπτώσεις φτάνουν τις 175 ίντσες το χρόνο. Νότια του ισημερινού, σε γεωγραφικό πλάτος 6 μοίρες νότια, η βροχόπτωση περιορίζεται στις 45 ίντσες.

Το μοντέλο της μελέτης δείχνει ότι, χωρίς το επιφανειακό ρεύμα του Ατλαντικού, η ζώνη των τροπικών βροχοπτώσεων θα μετατοπιζόταν προς το νότο.

Αυτό, επισημαίνουν οι ερευνητές, θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής: το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και την Αρκτική θα έκανε τα νερά του Βόρειου Ατλαντικού λιγότερο πυκνά, οπότε δύσκολα θα βυθίζονταν για να κλείσουν το «κύκλωμα» των ρευμάτων.

«Η μελέτη έρχεται να προστεθεί στις ενδείξεις που συσσωρεύονται τα τελευταία 10-15 χρόνια και δείχνουν πόσο σημαντικά είναι τα με γάλα γεωγραφικά πλάτη για τον υπόλοιπο πλανήτη» σχολίασε ο Δρ Φρίερσον.

ΠΗΓΗ: tovima.gr
ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΡΟΔΟΣ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΡΟΔΟΣ Συναυλία του Νίκου Ξυδάκη στον Κήπο του Μεγάρου

Με τίτλο “Βρεχει στην
Εθνική Οδό και με την συμμετοχή των
Γεωργία Νταγάκη, Γιώργη Χριστοδούλου,
Ηλία Βαμβακούση και τους  Pop Eye.

Με  την πολυαναμενόμενη συναυλία
του Νίκου Ξυδάκη κορυφώνονται το
Σάββατο 14 Σεπ Τεμβρίου στις 9 το βράδυ,
οι εκδηλώσεις του κήπου που φέτος
πλημμύρισε από μουσική και κόσμο. Ο
Νίκος Ξυδάκης, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ο σπουδαίος ‘Ελληνας
συνθέτης επιστρέφει στο Μέγαρο και στον
υπέροχο κήπο του, για να παρουσιάσει
μια νέα προσέγγιση του έργου του “Η
Εκδίκηση της Γυφτιάς”, έργο σταθμό στην
ελληνική μουσική που αγαπήθηκε πολύ
και θεωρείται πλέον κλασικό. Στη μοναδική
αυτή συναυλία, το δικό τους χρώμα θα
προσθέσουν γνωστά τραγούδια του συνθέτη
που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία,
αλλά και κάποια που θα ακουστούν για
πρώτη φορά σε συναυλία.

 

Η βραδιά έχει τον τίτλο
‘Βρέχει στην Εθνική Οδό’ ενός από τα
ωραιότερα κομμάτια της ‘Εκδίκησης της
Γυφτιάς’, ενός τραγουδιού ‘φευγάτου’
ντυμένου μελαγχολικά με τους στίχους
του Μανώλη Ρασούλη. Μια ματιά στην
ταυτότητα του ‘Εκδίκησης’ : έτος
κυκλοφορίας 1978, εταιρία παρ αγωγής η
Λύρα του Νίκου Πατσιφά, η μουσική του
Νίκου Ξυδάκη, οι στίχοι του Μανώλη
Ρασούλη, η παραγωγή του Διονύση
Σαββόπουλου. Τραγουδιστής ο αξέχαστος
Νίκος Παπάζογλου(συμμετείχαν η Σοφία
Διαμαντή και ο Διονύσης Σαββόπουλος).
Το εξώφυλλο υπογράφει ο Αλέξης
Κυριτσόπουλος.

 

Τα τραγούδια που θα
ακουστούν θα είναι γνώριμα και αγαπημένα:
Ιερά Οδός, Παντοκράτορας, Αέρας της
Αγάπης, Κάιρο Ναύπλιο Χαρτούμ, Τι θέλω
τι, Γρήγορα η ώρα, Ιζαμπώ, Καστριτσιάνικο,
Ερωτικό, Ιλισσός, Φυσά βοριάς, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τα ρόδα
του ανέμου, Κυνός, Κοιμωμένη, Σαν μια
ταινία, Φίλε αδελφή ψυχή, με μέλι, Στη
ρωγμή του χρόνου, Βρέχει στην Εθνική
Οδό, Από περιέργεια υπάρχω, Κανείς εδώ
δεν τραγουδά, Αλμπατρος, Μετανάστης
στην αγκάλη σου, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Στην Πόλυ, Στην αρχή
των τραγουδιών, Συνεργεία, Χαβαλεδιάρικο,
Δασάκι, Τροχαίο, Γέμισε μου το ποτήρι,
Σουμιτζού, Από τη γυναίκα, Τρελή κι
αδέ σποτη, Μη φοβάσαι, Οι Μάγκες.

 

Την ορχήστρα αποτελούν οι
μουσικοί: Δημήτρης Μπουζάνης(πιάνο),
Δημήτρης Χουντής(σαξόφωνο), Γιώργος
Διαμαντόπουλος(πλήκτρα), Θάνος
Μιχαηλίδης(τύμπανα), Ηλίας Βαμβακούσης(ούτι)
και η Γεωργία Νταγάκη(λύρα)

Την επιμέλεια 
της ορχήστρας έχουν ο Δημήτρης
Μπουζάνης και ο  Γιώργος Διαμαντόπουλος

 

 

Προπώληση
εισιτηρίων: €10,00.

Πώληση εισιτηρίων
κατά την είσοδο την ημέρα της 
συναυλίας: €12,00

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΡΟΔΟΣ Φαίνεστε νεότεροι; Θα ζήσετε περισσότερο!

Δανοί ερευνητές διαπιστώνουν ότι από την εμφάνιση και μόνο μπορούν να προβλέψουν το προσδόκιμο ζωής, μετά από έρευνα 387 ζευγαριών διδύμων. Οι ερευνητές ζήτησαν από νοσοκόμες και εκπαιδευόμενους γιατρούς να μαντέψουν την ηλικία δείχνοντάς τους τις φωτογραφίες των διδύμων.

Όσοι αξιολογήθηκαν ως νεότεροι σε σχέση με την πραγματική τους ηλικία ζούσαν περισσότερα χρόνια σε σχέση με τα αδέρφια τους που φαινόντουσαν μεγαλύτεροι.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, διαπιστώνει ότι υπάρχει βιολογική εξήγηση στα αποτελέσματά τους.

Τα τελομερή, τα οποία δείχνουν την ικανότητα των κυττάρων να αναπαράγονται, συνδέονται επίσης με το πόσο νέο δείχνει ένα άτομο. Τα τελομερή μικρού μήκους υποδηλώνει πιο γρήγορη γήρανση και συνδέεται με ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών.

Στην έρευνα, οι άνθρωποι που φαινόντουσαν πιο νέοι είχαν μακρύτερα τελομερή. Όλοι οι δίδυμοι φωτογραφήθηκαν τις δεκαετίες του 70, του 80 και του 90.

Ο επικεφαλής της έρευνας, η οποία διήρκεσε επτά έτη, καθηγητής Kaare Christensen από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, διαπίστωσε πως όσο μεγαλύτερη φαινόταν η διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα δίδυμα αδέρφια, τόσο πιο πιθανό ήταν να φύγει από τη ζωή πρώτα ο μεγαλύτερος αδερφός. Η ηλικία, το φύλο και το επαγγελματικό background δεν φάνηκε να επηρεάζουν τα συμπεράσματα της έρευνας.

Ο βρετανός καθηγητής Tim Spector που έκανε τη δική του έρευνα πάνω στα δίδυμα αδέρφια δήλωσε: «Βρήκαμε και αυτό στην έρευνά μας. Είναι πιθανό, ένας συνδυασμός γονιδίων μαζί με το περιβάλλον να παίζουν σημαντικό ρόλο» και πρόσθεσε: «Αν ένας ασθενής φαίνεται μεγαλύτερος από την ηλικία του, τότε ίσως θα έπρεπε να ανησυχεί περισσότερο».

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΡΟΔΟΣ
source: http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=271714&catID=5




ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΡΟΔΟΣ…