ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΡΟΔΟΣ Μπαίνοντας κανείς στο περίφημο Grand Hotel Rimini νιώθει σαν να προσγειώθηκε σε ταινία του Φεντερίκο Φελίνι, κι όχι άδικα……

Ταξίδι στο Ρίμινι του Φελίνι ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΡΟΔΟΣ Αναζητώντας τα ίχνη της ιταλικής φινέτσας του περίφημου σκηνοθέτη!

Μπαίνοντας κανείς στο περίφημο Grand Hotel Rimini νιώθει σαν να προσγειώθηκε σε ταινία του Φεντερίκο Φελίνι, κι όχι άδικα.

Γιατί εδώ περνούσε τον καιρό του ο σκηνοθέτης του μαγικού ρεαλισμού και η γυναίκα του, ηθοποιός Τζουλιέτα Μασίνα, την ίδια ώρα που το ξενοδοχείο ήταν το ντεκόρ της ταινίας του «Amarcord».

H σουίτα μάλιστα που διέμενε το σπουδαίο ζευγάρι, παρά το γεγονός ότι έχει αλλάξει δραστικά στα 20 χρόνια που μεσολάβησαν από τον θάνατό του (1993) μέχρι σήμερα, φαίνεται να διατηρεί κάτι από την αύρα του: σε μια γωνιά βρίσκεται το τηλέφωνο που κρατούσε ο σκηνοθέτης πριν καταρρεύσει στο δωμάτιό του λίγο πριν από το τέλος του…

Όπως ακριβώς και τα φιλμ του, αυτό που μοιάζει αληθινό και αυθεντικό δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση ή ταξίδι της φαντασίας!

Η γενέ ΤΕΙρα του Φελίνι στις βορειοανατολικές ακτές της Ιταλίας έχει ωστόσο εμπνεύσει αναρίθμητες σκηνές στη φιλμογραφία του, αλλά και σημαντικά γεγονότα της ζωής του έχουν συνδεθεί με το Ρίμινι.

Ο Φελίνι γεννήθηκε στο Ρίμινι το 1920 και έζησε εδώ μέχρι και την κήρυξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αργότερα θα επέστρεφε στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να γυρίσει τους «Βιτελόνι» (I Vitelloni – 1953) και το «Amarcord» (1973), τιμώντας την πόλη που αγάπησε όσο καμιά.

Το μεγαλύτερο μέρος του Ρίμινι καταστράφηκε βεβαίως στις εχθροπραξίες του πολέμου, την ίδια ώρα που η ρομαντική νότα που έδωσε ο Φελίνι στην πόλη για τις ανάγκες των ταινιών του δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί στην τρέχουσα καθημερινότητά της.

Παρά τις προκλήσεις όμως που θέτονται στον επισκέπτη που θέλει να ακολουθήσει το φελινικό μονοπάτι του Ρίμινι, τα πράγματα στέφονται από αισιοδοξία…

Το φελινικό Grand Hotel Rimini

«Δεν θέλω να ξαναγυρίσω στο Ρίμινι», σημείωνε ο Φελίνι το 1976 σε τόμο με άρθρα και συνεντεύξεις του, αφιερώνοντας ωστόσο 40 ολόκληρες σελίδες σε μια εξαντλητική περιγραφή της πόλης που τον σημάδεψε.

Ο σημερινός ταξιδιώτης δεν θα μπορούσε ωστόσο να πει το ίδιο για το θέρετρο των ακτών της Αδριατικής, μιάμιση ώρα περίπου νοτιοανατολικά της Μπολόνια. Όπου φτάνει το μάτι, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ το Ρίμινι είναι γεμάτο από ήσυχα καταλύματα, μέχρι να πέσει φυσικά η ματιά στο καταφύγιο του σκηνοθέτη, το περίφημο Grand Hotel.

«Όταν διαβάζω περιγραφές σε μυθιστορήματα που δεν εξάπτουν τη φαντασία μου στον βαθμό που θα περίμενα», σημείωνε ο Φελίνι, «βγάζω από το μανίκι μου το Grand Hotel. Το Grand Hotel μετατρέπεται σε Κωνσταντινούπολη, Βαγδάτη, Χόλιγουντ»…

Μπαίνοντας κανείς στους επιβλητικούς χώρους του ξενοδοχείου από το πάρκο που φέρει το όνομα του σκηνοθέτη, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ καταλαβαίνει γιατί το επέλεξε ως το απόλυτα ρομαντικό σκηνικό: φοίνικες που σκεπάζονται από κισσούς και μοναδικά σιντριβάνια σε οδηγούν στο ψηλοτάβανο λόμπι με τους πολυελαίους. Και βέβαια είναι και το μπαρ που ανοίγεται στη μεγάλη βεράντα που επιβλέπει λες την παραλία, η ίδια βεράντα που χόρευαν ξένοιαστα τα κομψά ζευγάρια του «Amarcord»…

Το κινηματογραφικό Ρίμινι

Και αλλού όμως στην πόλη η παρουσία του Φελίνι μοιάζει έντονη. Στο ιστορικό κέντρο της Piazza Tre Martiri, της κεντρικής πλατείας του θέρετρου, η μικρή εκκλησία μοιάζει πολύ με την αντίστοιχη του «Amarcord» που σπεύδουν τα ζώα για να ευλογηθούν!

Είναι επίσης η τούβλινη αυλή της δημοτικής βιβλιοθήκης και το σιντριβάνι της Piazza Cavour που θα θυμίσουν στον λάτρη του Φελίνι το χαρακτηριστικό σκηνικό των ταινιών του, παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα είναι πιο λιτά και λιγότερο φτιασιδωμένα από το σκηνικό του «Amarcord».

Ο Φελίνι τα είχε «ντύσει» με μακέτες για να φαίνονται ακόμα πιο μεγαλοπρεπή, όπως έκανε φυσικά και σε άλλες τοποθεσίες του Ρίμινι σε μια προσπάθεια «κινηματογραφοποίησης» της πόλης.

Η πραγματική ζωή του Φελίνι στο θέρετρο

Τα χρόνια που πέρασε ο Φελίνι στο Ρίμινι είναι εκεί συνεχώς και αυτός που θα ακολουθήσει τα ίχνη του θα δει πολλά περισσότερα από ένα τουριστικό θέρετρο. Η πλατεία που θυμάται ο Φελίνι να συναντιέται τα βράδια με τους φίλους του, πριν πάρει το τρένο για τη Ρώμη, δεν είναι άλλη από την Piazzetta Teatini: εκεί «κρυβόταν» το αγαπημένο παιδί του Ρίμινι στον κολοφώνα της δόξας του, όταν ήθελε να περάσει ένα αμέριμνο βράδυ με τους παιδικούς του φίλους.

Και παραδίπλα βρίσκεται η βασιλική των Malatesta, μια απαστράπτουσα λευκή εκκλησία που πήρε το όνομά της από τους μεσαιωνικούς ηγεμόνες της περιοχής.

Λίγο πιο κάτω συναντάμε το Corso d’Augusto, τον εμπορικό δρόμο της παλιάς πόλης που βρισκόταν και το πρώτο σπίτι του μικρού Φεντερίκο, το οποίο θυμόταν ο σκηνοθέτης με την παραμικρή λεπτομέρεια.

Καμιά επιγραφή δεν ενημερώνει ωστόσο τον τουρίστα για τη σύνδεση του κτιρίου με τη ζωή του Φελίνι, όπως ούτε και στο γειτονικό γωνιακό κατάστημα όπου ξεκίνησε ο «Μαέστρο» την καριέρα του ως επαγγελματίας καλλιτέχνης: εκεί θα συναντούσε τον Ρομπέρτο Ροσελίνι και θα δούλευαν παρέα πριν μετακομίσουν στη Ρώμη για να ακολουθήσουν το κινηματογραφικό όνειρο: «Ζωγραφίζαμε καρικατούρες και πορτρέτα γυναικών, τις οποίες επισκεπτόμασταν στο σπίτι τους», ανακαλεί ο σκηνοθέτης.

Η ίδια αίσθηση ότι το Ρίμινι «ξέχασε» να τιμήσει τον Φελίνι σηματοδοτώντας τα μέρη όπου έζησε συνεχίζεται και λίγο παρακάτω, στο οίκημα της Via Clementini, «όπου γνώρισα τον πρώτο του έρωτα», όπως έγραφε ο σκηνοθέτης στο ημερολόγιό του.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιγραφές στα σπίτια που πέρασε ο Φελίνι την παιδική του ηλικία, είναι ξεκάθαρο ότι ο δήμος κάτι έχει κάνει προς τιμήν του, πέρα φυσικά από τα πολυάριθμα εστιατόρια και παγωτατζίδικα που φέρουν ονόματα των ταινιών του. Στην παλιά και γραφική γειτονιά του Borgo San Giuliano αναρίθμητες τοιχογραφίες αναπαριστούν σκηνές από τον φελινικό «Δρόμο» (La Strada), ενώ ο κινηματογράφος που είδε τις πρώτες του ταινίες και ζωγράφισε σχέδια αστέρων του σινεμά με αντάλλαγμα δωρεάν εισιτήρια μεταμορφώνεται πλέον σε μουσείο Κινηματογράφου.

Πού είναι όμως ο ίδιος ο Φελίνι στο Ρίμινι; Θα πρέπει να εγκαταλείψει κάποιος το γραφικό κέντρο της πόλης και να πεταχτεί μέχρι το κοιμητήριο για να ζήσει το φελινικό Ρίμινι: «Ένα μαγευτικό μέρος στο Ρίμινι είναι το κοιμητήριο», παρατηρούσε άλλωστε και ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Εκεί είναι που βρίσκεται λοιπόν το μνήμα του Φελίνι, του μεγάλου «Μαέστρο» του ιταλικού Κινηματογράφου που ξεκίνησε από τα σοκάκια του Ρίμινι για να κατακτήσει με την κάμερά του ολόκληρη την οικουμένη…

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΡΟΔΟΣ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΡΟΔΟΣ Θ. Πάγκαλος: «Σε ποιο συμπόσιο να πάω; Σε αυτούς τους αποτυχημένους;»

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε ο Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM 99,5
και ερωτηθείς για τους λόγους που δεν παρέστη στο συμπόσιο του Κινήματος.

«Επί 32 χρόνια βουλευτής, μου έλεγαν να μη συγκρούομαι και να μην τα λέω
αυτά τα πράγματα. Και τώρα βγαίνουν διάφοροι τυχάρπαστοι τύποι από τη
μπλογκόσφαιρα – κάτι ούφο! – και τώρα μου λένε διάφορα. Μα, εσείς μου
λέγατε να μην τα λέω! Για να κάνετε τη φοροδιαφυγή σας, για να κάνει η
ΟΛΜΕ ιδιαίτερα… Τα έχω γράψει σε βιβλίο και έτσι βγήκε το “μαζί τα
φάγαμε”. Και είναι πολύ ενδιαφέρον. Να το διαβάσετε. Σε ποιο συμπόσιο να
πάω; Σε ποιους; Σε αυτούς τους αποτυχημένους που το μόνο που τους
ενδιαφέρει είναι ο μηχανισμός; Που τσακώνονται για το αν ο ήλιος θα
είναι πράσινος ή πορτοκαλί; Αν θα λέγεται ΠΑΣΟΚ ή ΝΑΣΟΚ ή ΚΑΖΑΣΟΚ; Δεν
θέλω να μιλήσω. Ό,τι έχω να τους πω, το λέω δημοσίως, σε όλο τον κόσμο.
Στα στελέχη του αποτυχημένου συγκροτήματος που έγινε από 44% κάτω από το
10%, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ μονοψήφιο, δεν έχω να πω κάτι. Δεν με ενδιαφέρει να το πω, ούτε σε
ηγέτες που το έφτασαν εκεί και είναι ο Σημίτης, ο Γ. Παπανδρέου και ο
Βενιζέλος. Μαζεύτηκαν και αγκαλιάστηκαν και μας είπαν “ελάτε να πάμε
μπρος”. Τι εμπρός; Τον μηχανισμό τους ενδιαφέρει να ελέγξουν και να
διατηρήσουν, για να έχουν τα προνόμιά τους και ας με διαγράψουν
επιτέλους, για να τελειώσει η αγωνία μου αν θα το κάνουν ή όχι. Μα δεν
με έχει διαγράψει ποτέ κανείς! Ούτε από το ΚΚΕ δεν έχω διαγραφεί και
έφυγα μόνος μου – και τώρα σκέφτομαι μήπως γυρίσω. Πώς τον λένε τον
γενικό γραμματέα του ΚΚΕ; Πωπω… πώς καταντήσαμε. Ούτε το όνομα του γ.γ
του ΚΚΕ να μην ξέρουμε…» είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο
Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα, μολονότι
είναι ιστορικό στέλεχος του κόμματος:

Μεταξύ άλλων «να κατέβουν μαζί στις ευρω εκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» πρό ΤΕΙνε ο κ. Πάγκαλος, σχολιάζοντας ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να συνυπάρξουν σε μία ευρύτερη παράταξη.

Υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για μια ευρύτερη φιλοευρωπαϊκή παράταξη. Με αφορμή τη συζήτηση για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, ο κ.Πάγκαλος σχολίασε:  «Το θέμα είναι τα προβλήματα επί των οποίων υπάρχει διαφωνία. Αυτά πρέπει να συζητήσουν με τον Σαμαρά κ κόμμακόμματα που υπάρχουν στην κοινωνία και να τα συζητήσουν, από τη στιγμή που δεχόμαστε ένα ενιαίο πλαίσιο που είναι η αρχή της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της ύπαρξης της μεικτής οικονομίας μέσα στο πλαίσιο της αγοράς»και πρόσθεσε:

«Από τη στιγμή που δέχεσαι αυτές τις αρχές, ανήκεις στην ίδια ευρύτερη παράταξη. Και κατά τη γνώμη μου, στις ευρω <a href="http://ekloges.ypesεθνικές εκλογέςεκλογές για να δώσουν βουλευτές, θα πρέπει αυτές οι δυνάμεις να κατέβουν μαζί. Δεν έχω αντίρρηση αν βάζετε σε αυτή τη σκέψη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί. Σας λέω ότι οι δυνάμεις που πιστεύουν στο ελληνικό Σύνταγμα και την ευρώπη και δεν λένε μια μέσα, μια έξω, μια από εδώ και μια από εκεί και που πιστεύουν στη μικτή οικονομία και έχουν εγκαταλείψει τις κομμουνιστικές φαντασιώσεις περί Κράτους και μικτής οικονομίας, μπορούν να υπάρξουν μαζί».

Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε επίσης την κόμμακόμματα, αλλά στις ευρω εκλογές θα αναζητήσει μία συνολική λύση, με ευρωπαϊκή προοπτική, η οποία εκτίμησε ότι θα μπορούσε να είναι αυτή που περιέγραψε ο ίδιος.

Υποστήριξε μάλιστα ότι: «Είμαστε σε μια περίοδο έντασης κοινωνικής, στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Και όταν λέω αυτό, δεν εννοώ γουναράδικα και φυσεκλίκια. Εννοώ εμφύλιο πόλεμο με παρέμβαση της πολιτικής στην οικονομία με τρόπο τέτοιο που καταστρέφει την οικονομία και δεν αφήνει τη χώρα τουρισμότουρισμός! Αυτοί οι άνθρωποι που καίνε την Αθήνα και γράφουν στους τοίχους που καθάρισε ο δήμαρχος της πόλης… Γράφουν «Καμίνη, τοίχος δεν θα μείνει». Λένε ότι θα καταστρέφουν, διότι είναι πολιτικό το θέμα. Αυτός είναι λοιπόν ο εμφύλιος πόλεμος της δεκαετίας μας».

Ο πρώην υπουργός άφησε και πάλι αιχμές κατά του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ σχολίασε ότι: «Η Φώφη προηγείται στις δημοσκοπήσεις επειδή είναι η κόρη του Γιώργου Γεννηματά».

Ασία: Ένας στους τέσσερις άνδρες παραδέχεται ότι είναι βιαστής!

Στην Παπούα Νέα Γουινέα, περίπου το 62% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι έχουν συνευρεθεί ερωτικά με γυναίκα χωρίς την συγκατάθεσή της…

Το ένα τέταρτο των Ασιατών παραδέχεται ότι έχει βιάσει γυναίκα, σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες της περιοχής και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην Παπούα Νέα Γουινέα, περίπου το 62% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι έχουν συνευρεθεί ερωτικά με γυναίκα χωρίς την συγκατάθεσή της, σύμφωνα με την έρευνα του ΟΗΕ.

“Τα συμπεράσματα της έκθεσης επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της βίας κατά των γυναικών στην περιοχή. Και η βία είναι απολύτως συνδεδεμένη με την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων”, δήλωσε η Έμα Φούλου, εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Η έκθεση με τίτλο “Γιατί Ορισμένοι Άνδρες Χρησιμοποιούν Βία Κατά των Γυναικών και Πώς Μπορούμε να το Αποφύγουμε;” βασίστηκε σε συνεντεύξεις που δόθηκαν κατά το διάστημα 2010-2013 από 10.000 άνδρες και 3.000 γυναίκες στο Μπανγκλαντές, την Καμπότζη, την Κίνα, την Ινδονησία, την Σρι Λάνκα και την Παπούα Νέα Γουινέα.

Η έκθεση παρείχε λεπτομερή στοιχεία για την βία που ασκούν οι άνδρες εις βάρος των γυναικών και τα κίνητρά τους.

Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού επιλέχτηκε για την πρώτη τέτοια έκθεση κυρίως επειδή τα Ηνωμένα Έθνη διαθέτουν πολλά ενεργά προγράμματα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών στην Ασία.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το ποσοστό σωματικής και σεξουαλικής βίας εις βάρος συζύγων και συντρόφων είναι υψηλό, καθώς στην Ινδονησία, για παράδειγμα, κυμαίνεται στο 26%, ενώ στην Παπούα Νέα Γουινέα στο 80%.

Μεταξύ των βιαστών που παραδέχονται την πράξη τους, το πιο κοινό κίνητρο που επικαλούνται είναι η αίσθηση σεξουαλικής κυριότητας.

“Παρότι το αλκοόλ συχνά θεωρείται ότι είναι ένας κοινός παράγοντας διάπραξης βίαιου εγκλήματος, ήταν η λιγότερο κοινή απάντηση που έδωσαν οι ερωτηθέντες”, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα αποπειράθηκε επίσης να εξετάσει το θέμα του βιασμού με θύματα άνδρες.

Στο Μπανγκλαντές, την Κίνα και την Ινδονησία, περίπου το 2% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι έχουν βιάσει άλλον άνδρα, ενώ στη Σρι Λάνκα και την Καμπότζη το ποσοστό ανέρχεται, κατά μέσον όρο, σε 3% με 4% και στην Παπούα Νέα Γουιένα σε 8%.

Όπως προκύπ ΤΕΙ, η Παπούα Νέα Γουινέα έχει σχετικά χαμηλό επίπεδο ισότητας των δύο φύλων, έλλειψη νομοθεσίας κατά του βιασμού, ενώ οι πρόσφατες συγκρούσεις έχουν οδηγήσει στην αποδοχή της βίας, εξηγεί η Φούλου.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι περίπου το 72% με 97% των ανδρών που παραδέχτηκαν ότι έχουν βιάσει δεν αντιμετώπισαν τις συνέπειες του νόμου.

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΡΟΔΟΣ
source: http://www.newsbeast.gr/travel/destinations/arthro/543124/taxidi-sto-rimini-tou-felini/




ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΡΟΔΟΣ…