ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, επενδυση πετρας το αποτέλεσμα οφείλεται στην μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες της πλακοστρωση εξωτερικου χωρου Ευρωζώνης, πέτρα χτισιματος εξωτερικη επενδυση τοιχου ύψους ενάμιση δισ. ευρω, προκατ εκκλησακια τιμες πετρα στον τοιχο στην αύξηση των εσόδων κατά 5,9% έναντι του στόχου, τσιμεντοπλακες λόγω…”

ΥΠΟΙΚ: 3 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο οκτάμηνο ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ VIDEO
ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ Πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ή 0,8% του ΑΕΠ

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ εμφανίζει ο κρατικός προϋπολογισμός το 8μηνο εφέτος, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, «καθιστά όλο και πιο εφικτό τον στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος στη Γενική κυβέρνηση, στο τέλος του έτους».

Το αποτέλεσμα αυτό, μάλιστα, προκύπ ΤΕΙ χωρίς τον υπολογισμό της μεταφοράς των εσόδων από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι Κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και τα οποία ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Ειδικά δε για τον Αύγουστο, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 367 εκατ. ευρώ.

Πάντως, και ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες περιορίστηκαν κατά 6,4% έναντι του στόχου, στα φορολογικά έσοδα παραμένει «τρύπα», την οποία ο κ. Σταϊκούρας προσδιορίζει σε 713 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνοντας, όμως, ότι η υστέρηση αυτή μπορεί να καλυφθεί τους επόμενους μήνες, με την πληρωμή των φόρων εισοδήματος και του ΦΑΠ.

Σημειώνεται ότι, σε σύγκριση με το 8μηνο πέρυσι, η «τρύπα» στα συνολικά έσοδα ανέρχεται σε 1,09 δισ. ευρώ.

«Τσεκούρι» έχει πέσει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), οι δαπάνες για το οποίο είναι στο 8μηνο μειωμένες κατά 71 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι (2,544 δισ. ευρώ έναντι 2,615 δισ. ευρώ) και κατά 1,306 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Αν και, σύμφωνα με τον υπουργό αναπληρωτή, το τελευταίο δίμηνο υπάρχει σταδιακή ενίσχυση των δαπανών του ΠΔΕ.

Όπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι στη δημοσιονομική διαχείριση, οι οποίοι προσδιορίζονται κυρίως στους τομείς των ασφαλιστικών ταμείων (πρόσθετες ανάγκες ενίσχυσης) και στις δράσεις για την υγεία. Για τον συγκεκριμένο λόγο, έως τώρα χρησιμοποιείται με εξαιρετική φειδώ το αποθεματικό της χώρας (έχει δαπανηθεί μόνον 328 εκατ. ευρώ ή το 30% από το συνολικό 1,1 δισ. ευρώ).

Τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου

1.Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα περίπου 3 δισ. ευρώ ή 1,6% του ΑΕΠ κατά το οκτάμηνο. Μόνο τον Αύγουστο το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 367 εκατ. ευρώ. Το οκτάμηνο του 2012 υπήρξε πρωτογενές έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ. Ο στόχος του προϋπολογισμού, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ.

2. Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού
μειώθηκε και διαμορφώθηκε σε 2,4 δισ. ευρώ (ο στόχος ήταν για έλλειμμα 7,8 δισ. ευρώ). Την αντίστοιχη περίοδο του 2012 το έλλειμμα ήταν 12,5 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα κατά το οκτάμηνο του 2013, μειώθηκε στο 1,3% του ΑΕΠ, από 6,5% του ΑΕΠ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2012

3. Το ύψος των καθαρών εσόδων
του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 34.943 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.956 εκατ. ευρώ ή 5,9% έναντι του στόχου του οκταμήνου 2013 (32.987 εκατ. ευρώ).

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30.964 εκατ. ευρώ, 1.157 εκατ. ευρώ ή 3,9%, υψηλότερα έναντι του στόχου του οκταμήνου (29.807 εκατ. ευρώ).

Η καλή πορεία των εσόδων συνεχίστηκε και τον Αύγουστο με τους έμμεσους φόρους να υπερβαίνουν το μηνιαίο στόχο κατά 494 εκατ. ευρώ ή 26,5%. Η καλή πορεία των έμμεσων φόρων υπερκάλυψε την αρνητική απόκλιση των άμεσων φόρων οι οποίοι υστέρησαν κατά 158 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 1.677 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 1.835 εκατ. ευρώ.

Και τον Αύγουστο συνεχίστηκε η μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων του στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών της ευρωζώνης (ANFA’s – πληρωμές από Πορτογαλία και Βέλγιο).

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η υστέρηση που εξακολουθεί να υφίσταται στα φορολογικά έσοδα, αποδίδεται αποκλειστικά πλέον στους φόρους εισοδήματος και τους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών, λόγω των παρατάσεων στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την καθυστέρηση είσπραξης των φόρων ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ 2011- 2012).

Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν σε 32 δισ. ευρώ, περίπου 500 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί. Ειδικότερα, για τον Αύγουστο, τα έσοδα προ επιστροφών του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 400 εκατ. ευρώ ή κατά 10,2% έναντι του μηνιαίου στόχου.Ενώ, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 4,1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 421 εκατ. ευρώ ή κατά 11,4% έναντι του μηνιαίου στόχου.

Αναλυτικότερα, για τον Αύγουστο:

• Τα έσοδα από άμεσους φόρους παρουσίασαν υστέρηση κατά 158 εκατ. ευρώ ή 8,6% έναντι του μηνιαίου στόχου. Η υστέρηση αυτή αποδίδεται στα μειωμένα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί στην υποβολή και, συνεπώς, στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και στα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών λόγω της καθυστερημένης αποστολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

• Οι έμμεσοι φόροι είναι αυξημένοι κατά 494 εκατ. ευρώ ή κατά 26,5% έναντι του μηνιαίου στόχου. Για όλο το οκτάμηνο είναι 328 εκατ. ευρώ υψηλότεροι από τους στόχους. Μάλιστα, είναι υψηλότεροι κατά 15% σε σχέση ακόμα και με τον Αύγουστο του 2012, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα μετά τον Ιούλιο.

4. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 37.384 εκατ. ευρώ
και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3.435 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (40.820 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34.840 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 2.130 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1.940 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (30.376 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 8.131 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 18,9%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 2.840 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 9,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5.707 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 51,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν τόσο έναντι του στόχου όσο και έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012. Διαμορφώθηκαν στα 28,4 δισ. ευρώ, 2,8 δισ. ευρώ ή 9,1% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2012, και 1,9 δισ. ευρώ ή 6,4% χαμηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί για το οκτάμηνο του έτους.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι εφέτος, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, χορηγήθηκε η έκτακτη παροχή των δικαστικών (104 εκατ. ευρώ), είναι αυξημένες οι δαπάνες περίθαλψης (15 εκατ. ευρώ), οι δαπάνες κάλυψης ελλειμμάτων των νοσοκομείων (53 εκατ. ευρώ), οι αποδόσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (112 εκατ. ευρώ) και οι επιδοτήσεις για την αγροτική ανάπτυξη (31 εκατ. ευρώ).

Επίσης, χορηγήθηκε επίδομα θέρμανσης (80 εκατ. ευρώ) και αυξήθηκαν οι λειτουργικές και λοιπές δαπάνες στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας αποφυγής δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (38 εκατ. ευρώ), ενώ ιδιαίτερα αυξημένες είναι και οι επιχορηγήσεις προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (264 εκατ. ευρώ).

5. Οι δαπάνες του ΠΔ) διαμορφώθηκαν στα 2,5 δισ. ευρώ,
χαμηλότερες οριακά έναντι της περυσινής περιόδου και σημαντικά μειωμένες έναντι του στόχου. Ωστόσο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 40% και 28% έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2012, αποτυπώνοντας τη σταδιακή ενίσχυση της τάσης απορρόφησης των επενδυτικών πόρων.

ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ Μπαρόζο: «Εντυπωσιακές αλλαγές στην Ελλάδα την τελευταία τριετία»

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτ <a href="http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%ελληνική οικονομίαοικονομία, μετά την έναρξη της κρίσης, υπενθύμισε ότι, εκείνη την εποχή, όλοι οι οικονομολόγοι ήταν περίπου βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα αποχωρούσε από την ευρωζώνη – Σουλτς: Η ανεργία των νέων είναι το δυσκολότερο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε

Την πεποίθησή του πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξέλθει σταδιακά από την κρίση το 2014, περισσότερο ενωμένη και ισχυρή από ποτέ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτ ροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Στην τελευταία του ομιλία για την «κατάσταση της Ένωσης», πριν από τις ευρω εκλογές του 2014, ο πρόεδρος του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε ανέπτυξε τις ιδέες του για το μέλλον της Ένωσης και τόνισε πως η Ε.Ε έχει επιτύχει πράγματα που κανείς δεν θα πίστευε μέχρι και πέντε χρόνια πριν και υποστήριξε πως τα μηνύματα που έρχονται τόσο από την Ελλάδα, όσο και τις άλλες αδύναμες οικονομίες δείχνουν ήδη πως η κρίση πλησιάζει στο τέλος της.

 «Την τελευταία πενταετία η Ε.Ε ήταν περισσότερο παρούσα από ποτέ. Όλα αυτά τα χρόνια η ευρώπη πολέμησε για να αντιμετωπίσει την κρίση. Ας αναλογιστούμε το τι κάναμε μαζί. Κινητοποιήσαμε πάνω από 700 δισ. ευρώ για να βοηθήσουμε τις χώρες που πλήττονται ακόμα από την κρίση. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πίστευαν ότι η Ελλάδα θα αποχωρούσε από την ευρωζώνη και πως η ευρωζώνη θα είχε διαλυθεί. Αντίθετα, η Ε.Ε διευρύνθηκε και πλέον αποτελείται από 28 κράτη- μέλη και από 1ης Ιανουαρίου η ίδια η ευρωζώνη θα έχει διευρυνθεί σε 18 μέλη.

Δοκιμάστηκε η αντοχή της Ένωσης αλλά αντιμετωπίζουμε μαζί τις προκλήσεις. Μόνο μαζί ως Ε.Ε μπορούμε να προστατέψουμε τις αξίες μας σε έναν παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον», τόνισε ο πρόεδρος Μπαρόζο απέναντι στους 28 Επιτρόπους, αλλά σε σχετικά μικρό αριθμό βουλευτών, καθώς σε σύνολο 766 ευρωβουλευτών παρόντες ήταν μόλις 120.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτ ροπής αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία από τις χώρες που πλήττονται από την κρίση, υποστηρίζοντας πως τα χειρότερα έχουν περάσει και πως το 2014 θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης για την Ε.Ε., αλλά επανέλαβε πως το πρόβλημα της ανεργίας είναι αυτό στο οποίο θα πρέπει να εστιάσει η Ε.Ε., ένα πρόβλημα οικονομικά μη βιώσιμο, πολιτικά απαράδεκτο και κοινωνικά δυσβάσταχτο. «Οι πιο αδύναμες χώρες δανείζονται με χαμηλότατα επιτόκια και τα χρηματιστήρια ανακάμπτουν. Στην Ισπανία αυξήθηκαν οι εξαγωγές περισσότερο από ποτέ. Από το καλοκαίρι του 2012 η Ιρλανδία αναπτύσσεται για τρίτη συνεχή περίοδο. Η Πορτογαλία έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και είναι ήδη σε ανάπτυξη. Η Ελλάδα πραγματοποίησε εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις και πλησιάζει σε πρωτογενές πλεόνασμα. Η Κύπρος εφαρμόζει εξαιρετικά τις μεταρρυθμίσεις. Η ανάπτυξη είναι κοντά για όλη την ευρώπη. Ας μην υπερτιμούμε αλλά ούτε να υποτιμούμε τις εξελίξεις. Χρωστάμε όμως στους 26 εκ ανέργους να κάνουμε πολλά ακόμα» τόνισε ο πρόεδρος Μπαρόζο.
 
Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αναφέρθηκε ακόμα και στα βήματα τα οποία πρέπει να κάνει η Ε.Ε για να προχωρήσει περαιτέρω στην εμβάθυνσή της, υποστηρίζοντας πως η τραπεζική ένωση (σ.σ ζήτημα για το οποίο θα ψηφίσει την Πέμπτη 12 Σεπ Τεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει. Παράλληλα υποστήριξε πως η ευρώπη πρέπει να αντισταθεί στις λαϊκίστικες φωνές που την καθιστούν υπεύθυνη για την κρίση και υπογράμμισε πως πλανώνται όσοι νομίζουν πως η Ε.Ε θα αποδυναμωθεί για χάρη των εθνικών μικρο πολιτικών επιδιώξεων και επανέλαβε πως τάσσεται υπέρ μιας αληθινής πολιτικής ένωσης.
 
«Πρέπει να θυμίσουμε στους πολίτες ότι η ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στα στενά εθνικά χαρακώματα Πιστεύουν κάποιοι πώς όσο πιο α δύναμη είναι η ευρώπη τόσο ισχυρότερα είναι τα εθνικά κράτη. Η απάντησή μου είναι πως χρειάζεται μια πιο ισχυρή ευρώπη. Θα πρέπει να αγωνιστούμε για την ευρώπη. Η ευρώπη χρειάζεται περισσότερη ολοκλήρωση. Η πολιτική ένωση είναι απαραίτητη» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος Μπαρόζο τόνισε ακόμα πως δεν είναι υπεύθυνη η Ε.Ε για την κρίση χρέους ή για τη λιτότητα αλλά αντίθετα αυτή που προσπαθεί να βρει τις λύσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο το δημόσιο χρέος σε ορισμένα κράτη – μέλη είχε καταστεί μη βιώσιμο πριν αρχίσει η κρίση και πως τα λάθη θα πρέπει να αναζητηθούν στις πολιτικές συγκεκριμένων εθνικών κυβερνήσεων. «Πρέπει να θυμίσουμε σε κάποιους που φοβούνται την Ε.Ε πως δεν είναι μια ξένη δύναμη. Πρέπει να θυμίσουμε σε αυτούς που εθνικοποιούν τις όποιες επιτυχίες και ρίχνουν την ευθύνη κάθε αποτυχίας στην Ε.Ε  πως κάνουν λάθος» δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
 
Μαρτιν Σουλτς: Η ανεργία των νέων είναι το δυσκολότερο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς καλωσόρισε τον πρόεδρο της Επιτ ροπής, αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων εντός των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε και κάλεσε συγκεκριμένα κράτη – μέλη να μη θέτουν τα στενά εθνικά τους συμφέροντα πάνω από το γενικό συμφέρον της Ε.Ε.
 
Οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άσκησαν κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτ ροπή και τόνισαν πως η ευρώπη χρειάζεται νέα κατεύθυνση για να αντιμετωπιστούν οι ευρωφοβικές και οι λαϊκίστικες φωνές που θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ο Ζοζέφ Ντολ επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος τόνισε πως οι λαϊκιστές απλοποιούν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις προσπαθώντας να οδηγήσουν την ευρώπη σε παρακμή με σκοπό να αποκομίσουν μικροπολιτκά οφέλη, ενώ ο Γκι Φερχόφστατ επικεφαλής της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την ευρώπη αρνήθηκε πως η Ε.Ε ξεπερνά την κρίση και κάλεσε για περισσότερη ενοποίηση της ευρώπης. «Η Ε.Ε βρίσκεται απλώς στο δεύτερο στάδιο της κρίσης. Απουσιάζει ένα πραγματικό σχέδιο για το μέλλον. Υπάρχει όμως η ταχύτερη εναρμόνιση των πολιτικών εντός της Ε.Ε. Οι επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα είναι μια πολιτική αναμέτρηση ανάμεσα σε δεξιούς και αριστερούς, αλλά ανάμεσα σε ευρωφοβικούς και ευρωπαϊστές » υποστήριξε ο Βέλγος πολιτικός.

ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ
source: http://www.skai.gr/news/finance/article/241550/upoik-3-dis-euro-to-protogenes-pleonasma-sto-oktamino-/




ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ…