ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ Πολύ χαμηλό ήταν το ποσοστό συμμετοχής το οποίο καταγράφηκε στις σερβικές ζώνες στις χθεσινές εκλογές του Κοσόβου, ενώ……

Ένταση και χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές του Κοσόβου ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ Τέσσερις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες το ποσοστό συμμετοχής έφτανε το 13%

Πολύ χαμηλό ήταν το ποσοστό συμμετοχής το οποίο καταγράφηκε στις σερβικές ζώνες στις χθεσινές εκλογές του Κοσόβου, ενώ σημειώθηκαν και βιαιότητες, ιδιαίτερα στην πόλη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, διατρητοι κυβολιθοι μεταξύ Σέρβων.

Το χαμηλό ποσοστό, το οποίο τέσσερις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, τσιμεντοπλακες τιμη άγγιζε μόλις το 13%, θέ ΤΕΙ υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα της ψηφοφορίας, επενδυση πετρας η οποία θεωρούνταν τεστ για την εφαρμογή της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Η συμφωνία αυτή συνήφθη τον περασμένο Απρίλιο στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της Ε.Ε.

Στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, πετρα καρυστου τιμες κουκουλοφόροι εξτρεμιστές εισέβαλαν σ’ ένα εκλογικό τμήμα, πετρα λατομειου τιμη επιτέθηκαν στο προσωπικό του και σε ψηφοφόρους και κατέστρεψαν τις κάλπες πριν διαφύγουν.

Έν<a href="http://www.dimokrati%20KiaKiaristera.gr/”>ΔΗΜΑΡχία της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, ο Κρεστίμιρ Πάντιτς, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά κατά το επεισόδιο αυτό. Ένας άλλος υποψήφιος, ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς, δήλωσε στα μμε ότι παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν ταυτόχρονα σε άλλα εκλογικά τμήματα. «Είναι σαφές πως οι εκλογές στη βόρεια Μιτρόβισα απέτυχαν και πως θα κηρυχθούν αναμφίβολα άκυρες», είπε.

Μετά τα επεισόδια αυτά, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην ευρώπη, Νικόλα Γκαόν, δήλωσε πως ο ΟΑΣΕ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος να συνδράμει για την καλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, απέσυρε το προσωπικό του από την Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, η ψηφοφορία διακόπηκε στη Μιτρόβιτσα πάνω από μια ώρα πριν από την επίσημη λήξη της. Στη διάρκεια της ημέρας, γύρω από τα εκλογικά τμήματα αυτής της πόλης, ομάδες σέρβων εθνικιστών που ήταν αντίθετοι στη σερβική συμμετοχή στην ψηφοφορία, καθύβριζαν τους ομοεθνείς τους που προσέρχονταν σ’ αυτά.

Η ψηφοφορία ήταν ένα τεστ για την εφαρμογή της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και παρακολουθήθηκε από κοντά από την ΕΕ.

Το κύριο στοίχημα ήταν η συμμετοχή των Σέρβων του βορείου Κοσόβου, που ανέκαθεν ως τώρα απέρριπταν την κοσοβαρική εξουσία, επειδή όπως και το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία που ανακηρύχθηκε το 2008.

Το Βελιγράδι είχε καλέσει τους περίπου 40.000 Σέρβους, οι οποίοι ζουν στο βόρειο Κόσοβο, μια περιοχή που συνορεύει με τη Σερβία, αποτελούν εκεί την πλειοψηφία και η Πρίστινα δεν ασκεί ουσιαστικά κάνενα έλεγχο, να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

Στο Βελιγράδι, ο σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς κατήγγειλε «τις απειλές και τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση των Σέρβων στο Κόσοβο». «Το πεπρωμένο τους πρέπει να βρίσκεται στα δικά τους χέρια και όχι στα χέρια δεξιών εξτρεμιστών που σπρώχνουν τους Σέρβους προς μια καταστροφή», δήλωσε ο Ντάτσιτς προς το πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.

Πράγματι το μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας από τους Σέρβους θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια την εκλογή αλβανών αντιπροσώπων στην ηγεσία κοινοτήτων στις οποίες οι Σέ κόμμακόμματα κατέβασαν ψηφοδέλτια σε όλες της περιφέρειες του βόρειου Κοσόβου.

Η Σερβία, η οποία ελπίζει να αρχίσει προσεχώς ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, είχε ενθαρρύνει για πρώτη φορά τη συμμετοχή της σερβικής κοινότητας, διότι η καλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας ήταν προϋπόθεση για τη συνέχιση της προσέγγισής της με τις Βρυξέλλες.

Μετά τις εκλογές, οι Σέρβοι του Κοσόβου θα πρέπει να σχηματίσουν μια Ένωση των Σερβικών Δήμων, που θα ενσαρκώσει το βαθμό αυτονομίας που προβλέπεται γι’ αυτούς από τη συμφωνία των Βρυξελλών. Η ένωση αυτή θα αντικαταστήσει τους θεσμούς του σερβικού Κράτους στο βόρειο Κόσοβο, η παρουσία του οποίου θεωρείται παράνομη τόσο από την Πρίστινα όσο και από τις δυτικές δυνάμεις.

Για τον κοσοβάρο πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι, η ψηφοφορία ήταν ένα τεστ της απόφασής του να διαπραγματευθεί με το Βελιγράδι αυτή τη συμφωνία που επικρίθηκε έντονα από την εθνική κοσοβάρικη αντιπολίτευση, η οποία αντιτίθεται σε οποιοδήποτε διάλογο με τη Σερβία όσο αυτή δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Συνολικά περίπου 1,7 εκατ. ψηφοφόροι καλούνταν στις κάλπες για να επιλέξουν μεταξύ 102 κομμάτων και ενώσεων που διεκδικούσαν τον έλεγχο 36 δήμων του Κοσόβου. Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά την Τετάρτη.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και πα

ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ επιτέθηκαν στον Πρ.Παυλόπουλο

Μπουκάλια με νερό εκσφενδόνισαν διαδηλωτές εναντίον του πρώην υπουργού Εσωτερικών – Ο κ. Παυλόπουλος βρισκόταν στη συμβολή της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με την οδό Μέρλιν

Στόχος των εργαζομένων στην μεταλλευτική βιομηχανία ΛΑΡΚΟ έγινε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ διαδήλωναν έξω από τη Βουλή και όταν εντόπισαν τον κ. Παυλόπουλο επιτέθηκαν εναντίον του καθυβρίζοντας τον με σκαιούς χαρακτηρισμούς. Ορισμένοι μάλιστα εκσφενδόνισαν εναντίον του μπουκάλια με νερό.

<iframe src="http://c DNApi.kaltura.com/p/787781/sp/78778100/embedIframeJs/uiconf_id/12749501/partner_id/787781?iframeembed=true&playerId=kaltura_player_1378813378&entry_id=0_125xf6ga&flashvars[akamaiHD.loadingPolicy]=preInitialize&flashvars[akamaiHD.asyncInit]=true&flashvars[streamerType]=hdnetwork” allowfullscreen=”” webkitallowfullscreen=”” mozallowfullscreen=”” style=”width: 640px; height: 480px;” itemprop=”video” itemscope=”” itemtype=”http://schema.org/VideoObject” frameborder=”0″ height=”480″ width=”640″>
&amp;amp;amp;amp;lt;span itemprop=”name” content=”Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ επιτέθηκαν στον Πρ.Παυλόπουλο”&amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;lt;/span&amp;amp;amp;amp;gt;
&amp;amp;amp;amp;lt;span itemprop=”description” content=””&amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;lt;/span&amp;amp;amp;amp;gt;
&amp;amp;amp;amp;lt;span itemprop=”duration” content=””&amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;lt;/span&amp;amp;amp;amp;gt;
&amp;amp;amp;amp;lt;span itemprop=”thumbnail” content=””&amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;lt;/span&amp;amp;amp;amp;gt;
&amp;amp;amp;amp;lt;span itemprop=”width” content=”640″&amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;lt;/span&amp;amp;amp;amp;gt;
&amp;amp;amp;amp;lt;span itemprop=”height” content=”480″&amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;lt;/span&amp;amp;amp;amp;gt;

ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ Θ. Πάγκαλος: «Σε ποιο συμπόσιο να πάω; Σε αυτούς τους αποτυχημένους;»

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε ο Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM 99,5
και ερωτηθείς για τους λόγους που δεν παρέστη στο συμπόσιο του Κινήματος.

«Επί 32 χρόνια βουλευτής, μου έλεγαν να μη συγκρούομαι και να μην τα λέω
αυτά τα πράγματα. Και τώρα βγαίνουν διάφοροι τυχάρπαστοι τύποι από τη
μπλογκόσφαιρα – κάτι ούφο! – και τώρα μου λένε διάφορα. Μα, εσείς μου
λέγατε να μην τα λέω! Για να κάνετε τη φοροδιαφυγή σας, για να κάνει η
ΟΛΜΕ ιδιαίτερα… Τα έχω γράψει σε βιβλίο και έτσι βγήκε το “μαζί τα
φάγαμε”. Και είναι πολύ ενδιαφέρον. Να το διαβάσετε. Σε ποιο συμπόσιο να
πάω; Σε ποιους; Σε αυτούς τους αποτυχημένους που το μόνο που τους
ενδιαφέρει είναι ο μηχανισμός; Που τσακώνονται για το αν ο ήλιος θα
είναι πράσινος ή πορτοκαλί; Αν θα λέγεται ΠΑΣΟΚ ή ΝΑΣΟΚ ή ΚΑΖΑΣΟΚ; Δεν
θέλω να μιλήσω. Ό,τι έχω να τους πω, το λέω δημοσίως, σε όλο τον κόσμο.
Στα στελέχη του αποτυχημένου συγκροτήματος που έγινε από 44% κάτω από το
10%, μονοψήφιο, δεν έχω να πω κάτι. Δεν με ενδιαφέρει να το πω, ούτε σε
ηγέτες που το έφτασαν εκεί και είναι ο Σημίτης, ο Γ. Παπανδρέου και ο
Βενιζέλος. Μαζεύτηκαν και αγκαλιάστηκαν και μας είπαν “ελάτε να πάμε
μπρος”. Τι εμπρός; Τον μηχανισμό τους ενδιαφέρει να ελέγξουν και να
διατηρήσουν, για να έχουν τα προνόμιά τους και ας με διαγράψουν
επιτέλους, για να τελειώσει η αγωνία μου αν θα το κάνουν ή όχι. Μα δεν
χτισιμο με πετρα έχει διαγράψει ποτέ κανείς! Ούτε από το ΚΚΕ δεν έχω διαγραφεί και
έφυγα μόνος μου – και τώρα σκέφτομαι μήπως γυρίσω. Πώς τον λένε τον
γενικό γραμματέα του ΚΚΕ; Πωπω… πώς καταντήσαμε. Ούτε το όνομα του γ.γ
του ΚΚΕ να μην ξέρουμε…» είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο
Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα, μολονότι
είναι ιστορικό στέλεχος του κόμματος:

Μεταξύ άλλων «να κατέβουν μαζί στις ευρω εκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» πρό ΤΕΙνε ο κ. Πάγκαλος, σχολιάζοντας ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να συνυπάρξουν σε μία ευρύτερη παράταξη.

Υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για μια ευρύτερη φιλοευρωπαϊκή παράταξη. Με αφορμή τη συζήτηση για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, ο κ.Πάγκαλος σχολίασε:  «Το θέμα είναι τα προβλήματα επί των οποίων υπάρχει διαφωνία. Αυτά πρέπει να συζητήσουν με τον Σαμαρά κ κόμμακόμματα που υπάρχουν στην κοινωνία και να τα συζητήσουν, από τη στιγμή που δεχόμαστε ένα ενιαίο πλαίσιο που είναι η αρχή της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της ύπαρξης της μεικτής οικονομίας μέσα στο πλαίσιο της αγοράς»και πρόσθεσε:

«Από τη στιγμή που δέχεσαι αυτές τις αρχές, ανήκεις στην ίδια ευρύτερη παράταξη. Και κατά τη γνώμη μου, στις ευρω <a href="http://ekloges.ypesεθνικές εκλογέςεκλογές για να δώσουν βουλευτές, θα πρέπει αυτές οι δυνάμεις να κατέβουν μαζί. Δεν έχω αντίρρηση αν βάζετε σε αυτή τη σκέψη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί. Σας λέω ότι οι δυνάμεις που πιστεύουν στο ελληνικό Σύνταγμα και την ευρώπη και δεν λένε μια μέσα, μια έξω, μια από εδώ και μια από εκεί και που πιστεύουν στη μικτή οικονομία και έχουν εγκαταλείψει τις κομμουνιστικές φαντασιώσεις περί Κράτους και μικτής οικονομίας, μπορούν να υπάρξουν μαζί».

Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε επίσης την κόμμακόμματα, αλλά στις ευρω εκλογές θα αναζητήσει μία συνολική λύση, με ευρωπαϊκή προοπτική, η οποία εκτίμησε ότι θα μπορούσε να είναι αυτή που περιέγραψε ο ίδιος.

Υποστήριξε μάλιστα ότι: «Είμαστε σε μια περίοδο έντασης κοινωνικής, στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Και όταν λέω αυτό, δεν εννοώ γουναράδικα και φυσεκλίκια. Εννοώ εμφύλιο πόλεμο με παρέμβαση της πολιτικής στην οικονομία με τρόπο τέτοιο που καταστρέφει την οικονομία και δεν αφήνει τη χώρα τουρισμότουρισμός! Αυτοί οι άνθρωποι που καίνε την Αθήνα και γράφουν στους τοίχους που καθάρισε ο δήμαρχος της πόλης… Γράφουν «Καμίνη, τοίχος δεν θα μείνει». Λένε ότι θα καταστρέφουν, διότι είναι πολιτικό το θέμα. Αυτός είναι λοιπόν ο εμφύλιος πόλεμος της δεκαετίας μας».

Ο πρώην υπουργός άφησε και πάλι αιχμές κατά του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ σχολίασε ότι: «Η Φώφη προηγείται στις δημοσκοπήσεις επειδή είναι η κόρη του Γιώργου Γεννηματά».

ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ
source: http://www.newsbeast.gr/world/arthro/603607/edasi-kai-hamili-summetohi-stis-ekloges-tou-kosovou/




ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ…