ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ Οι πάμπλουτοι αυξήθηκαν 6%, διακοσμηση με πετρα εξωτερικου χωρου φτάνοντας τις 199.235 το 2013, πετρα χτισιματος με πετρα στον τοιχο περιουσία 28 τρισ. δολαρίων – η Η αύξηση των πλουσίων εντοπίζεται στη Β.Αμερική και Επενδυση Καρυστου την Ευρώπη, επενδυση πετρασ ενώ τα επόμενα χρόνια, πετρες για τοιχο τεχνητη πετρα εξωτερικου χωρου τιμες η Ασία αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερο πλούτο…”

Πάνω από 2.000 οι δισεκατομμυριούχοι! ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ

Οι πάμπλουτοι αυξήθηκαν 6%, φτάνοντας τις 199.235 το 2013, επένδυση τοίχου με πέτρα περιουσία 28 τρισ. δολαρίων – η Η αύξηση των πλουσίων εντοπίζεται στη Β.Αμερική και την ευρώπη, ενώ τα επόμενα χρόνια, η Ασία αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερο πλούτο

Ρεκόρ κατέγραψε το 2013 ο πληθυσμός των πάμπλουτων του πλανήτη, καθώς έφτασε τα 199.235 άτομα με συνολικό πλούτο στη διάθεσή τους, ύψους 28 τρισ. δολαρίων!

Μάλιστα, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 2.000, ενώ η αύξηση των πλουσίων εντοπίζεται στη Β.Αμερική και την ευρώπη.

Κορυφαίος θεωρείται ο ιδρυτής της Microsoft με έντονη δράση στη φιλανθρωπία, Μπιλ Γκέιτς, με 67 δισ. δολάρια περιουσία, και ακολουθεί ο γκουρού των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ με 53,5 δισ.

Αυτά τα στοιχεία, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», προκύπτουν απο την τελευταία έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS και της εταιρείας συμβούλων Wealth-X, όπου καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των πολυεκατομμυριούχων του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, οι δισεκατομμυριούχοι από 1.600 άτομα ξεπέρασαν τις 2.000, ενώ όσοι κατέχουν περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων έφτασαν στο ρεκόρ των 199.235 με συνολική περιουσία 28 τρισ. δολάρια. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Η Ασία ανέκαμψε με 44.505 πάμπλουτους εν συγκρίσει με τους 42.894 την παρελθούσα χρονιά, που παρατηρήθηκε πτώση. Τα επόμενα χρόνια, η Ασία αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερο πλούτο και να αναδείξει πιο πολλούς ζάμπλουτους από ότι η ευρώπη.

ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ Βήματα προς την… ΕΕ κάνει το Μονακό

Έτοιμο να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες στις αρχές του 2014, χωρίς να θυσιάσει τις «ιδιαιτερότητές» του

Έτοιμο να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες στις αρχές του 2014, προκειμένου να συνάψει συμφωνία σύμπραξης με την ΕΕ, είναι το Μονακό.

Ωστόσο, το πριγκιπάτο δεν είναι διατεθειμένο να θυσιάσει τις «ιδιαιτερότητές» του, ανέφερε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, Μισέλ Ροζέ.

«Επιθυμούμε, για την ανάπτυξη της οικονομίας μας, να εμβαθύνουμε τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ροζέ προς τους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στις Βρυξέλλες. «Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο μιας ολοκλήρωσης στην ΕΕ ούτε καν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Η υπογραφή μιας ιδιαίτερης συμφωνίας σύμπραξης με την ΕΕ είναι το σενάριο που προτιμάμε», πρόσθεσε.

Τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει προπαρασκευαστικές συζητήσεις και το Μονακό ελπίζει πως οι διαπραγματεύσεις με την Επιτ ροπή θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2014. Διεξάγονται μαζί με δύο άλλα ευρωπαϊκά «μικροκράτη» που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, την Ανδόρα και τον Άγιο Μαρίνο.

Οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν κυρίως τη συνεργασία ανάμεσα στις φορολογικές αρχές και τις ανταλλαγές πληροφοριών, ένα θέμα ευαίσθητο για το Μονακό όπως και για τα άλλα μικρά ευρωπαϊκά κράτη όπου η φορολογία είναι ευνοϊκή.

Το Μονακό μάλιστα επικοινωνιακή εκστρατεία στις Βρυξέλλες για να προωθήσει «την ιδιαιτερότητά του στην ευρώπη»: «Έχουμε περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ ό,τι κατοίκους —50.000 για 37.000— και η καθαρή δημιουργία θέσεων εργασίας φτάνει τις 1.000 το μήνα», υπογράμμισε ο Ζιλ Τονελί, ο πρεσβευτής του Μονακό στις Βρυξέλλες.

ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ Στα τρία δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα στο οκτάμηνο

Το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα στην ευρωζώνη θα είχε φέτος η χώρα μας, αν ήταν μικρότερη η ύφεση, σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα

Το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα στην ευρωζώνη θα είχε φέτος η χώρα μας, αν ήταν μικρότερη η ύφεση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την παρουσίαση των προσωρινών στοιχείων εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου.

Παρότι οι εισπράξεις φόρων υπερέβησαν τους μηνιαίους στόχους τον Αύγουστο, σχεδόν αποκλειστικά από αύξηση εισπράξεων από εμμέσους φόρους, καλύφθηκε μέρος μόνο της «μαύρης τρύπας» των εισπράξεων έναντι των στόχων, από 1,1 δισ. που είχε φτάσει τον Ιούλιο, σε 713 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το πρώτο εφετινό οκτάμηνο διαμορφώθηκε περίπου στα 3 δισ. ευρώ ή στο 1,6% του ΑΕΠ. Μόνο το μήνα Αύγουστο το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 367 εκατ. ευρώ. Το οκτάμηνο του 2012 υπήρξε πρωτογενές έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.

Ο στόχος του Προϋπολογισμού, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ.

Εάν δεν συνυπολογιστούν τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (SMPs), τα οποία και δεν υπολογίζονται στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γενικής κυβέρνησης, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ ή στο 0,8% του ΑΕΠ.

Συνολικά, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού μειώθηκε στο οκτάμηνο κατά 2,4 δισ. ευρώ. Ο στόχος ήταν για έλλειμμα 7,8 δισ. ευρώ. Την αντίστοιχη περίοδο του 2012 το έλλειμμα ήταν 12,5 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν υπέρ-πενταπλάσιο.

Καλύπτεται η υστέρηση στα έσοδα      

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου για τις εισπράξεις, τα καθαρά έσοδα, τόσο του Κρατικού όσο και του Τακτικού Προϋπολογισμού, είναι αυξημένα τόσο σε σχέση με το 2012 όσο και έναντι των στόχων που είχαν τεθεί. Συγκεκριμένα:

- Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 35 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,6% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και 5,9% έναντι του στόχου που είχε τεθεί για το οκτάμηνο του έτους. Εάν εξαιρέσουμε τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων (SMPs), τα καθαρά έσοδα παραμένουν αυξημένα κατά 500 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων.

- Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 31 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,1% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και 3,9% έναντι του στόχου που είχε τεθεί για το οκτάμηνο του έτους.

- Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν σε 32 δισ. ευρώ, περίπου 500 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί.

Ειδικά για το μήνα Αύγουστο:

-  Τα έσοδα προ επιστροφών του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 400 εκατ. ευρώ ή κατά 10,2% έναντι του μηνιαίου στόχου.

-  Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 4,1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 421 εκατ. ευρώ ή κατά 11,4% έναντι του μηνιαίου στόχου.

-  Τα έσοδα από άμεσους φόρους παρουσίασαν υστέρηση κατά 158 εκατ. ευρώ ή 8,6% έναντι του μηνιαίου στόχου, λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί στην υποβολή και, συνεπώς, στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και λόγω της καθυστερημένης αποστολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

-  Οι έμμεσοι φόροι είναι αυξημένοι κατά 494 εκατ. ευρώ ή κατά 26,5% έναντι του μηνιαίου στόχου. Για όλο το οκτάμηνο είναι 328 εκατ. ευρώ υψηλότεροι από τους στόχους. Μάλιστα, είναι υψηλότεροι κατά 15% σε σχέση ακόμα και με τον Αύγουστο του 2012, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα μετά τον Ιούλιο.

Συνεπώς, η καλή πορεία των εσόδων από έμμεσους φόρους, που συνεχίστηκε και το μήνα Αύγουστο, υπερκάλυψε προσωρινά την υστέρηση από τους άμεσους φόρους. Η «μαύρη τρύπα» έναντι των στόχων στο σύνολο των φορολογικών εσόδων το επτάμηνο του έτους είχε διαμορφωθεί στα 1.060 εκατ. ευρώ, αλλά λόγω της υπέρβασης των στόχων στους έμμεσους φόρους τον Αύγουστο η απόκλιση έχει μειωθεί στα 713 εκατ. ευρώ, με τάση περαιτέρω συρρίκνωσης και προσέγγισης του ετήσιου στόχου, εφόσον θα εξομαλύνονται και οι εισπράξεις από τους φόρους εισοδήματος.

Πάγωσαν οι δαπάνες

Την ίδια στιγμή, οι πρωτογενείς κρατικές δαπάνες μειώθηκαν τόσο έναντι του στόχου όσο και έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012.Διαμορφώθηκαν στα 28,4 δισ. ευρώ, 2,8 δισ. ευρώ ή 9,1% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2012, και 1,9 δισ. ευρώ ή 6,4% χαμηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί για το οκτάμηνο του έτους.

Παρά ταύτα, φέτος χορηγήθηκαν και η έκτακτη παροχή των δικαστικών (104 εκατ. ευρώ), και επιπλέον κονδύλια περίθαλψης (15 εκατ. ευρώ), και επιπλέον δαπάνες κάλυψης ελλειμμάτων των νοσοκομείων (53 εκατ. ευρώ), και αποδόσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (112 εκατ. ευρώ) και επιδοτήσεις για την αγροτική ανάπτυξη (31 εκατ. ευρώ). Επίσης, χορηγήθηκε επίδομα θέρμανσης (80 εκατ. ευρώ) και αυξήθηκαν οι λειτουργικές και λοιπές δαπάνες στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας αποφυγής δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (38 εκατ. ευρώ), ενώ ιδιαίτερα αυξημένες είναι και οι επιχορηγήσεις προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (264 εκατ. ευρώ).

Από την άλλη, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) μειώθηκαν στα 2,5 δισ. ευρώ, μειωμένες οριακά έναντι του οκταμήνου πέρυσι και σημαντικά έναντι του στόχου. Ωστόσο, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 40% και 28% έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2012.

Και «μαξιλαράκι» 650-700 εκατ.

Η κυβέρνηση «ποντάρει» πολλά όμως, για την αποφυγή διόγκωσης του ελλείμματος, και στο «μαξιλαράκι» από την αξιοποίηση του αποθεματικού του Τακτικού Προϋπολογισμού. Από τα 1,1 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί, μέχρι στο οκτάμηνο του έτους έχουν δαπανηθεί 328 εκατ. ευρώ ή το 30% του αποθεματικού, έναντι του 70% περίπου του συνολικού αποθεματικού που είχε χρησιμοποιηθεί την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Από τα υπόλοιπα 750 εκατ. ευρώ που έχουν απομείνει, προβλέπεται να δοθούν και άλλα κονδύλια για αποζημιώσεις απολυμένων της ΕΡΤ κλπ.

 

ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ
source: http://www.protothema.gr/economy/article/309918/se-v-ameriki-kai-europi-oi-perissoteroi-disekatommuriouhoi/




ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ…