ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΒΟΛΟΣ, https://siarras.gr/ATHENS-0000000017-krevatokamares-prosfores-volos.html. ΕΠΙΠΛΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΕΠΙΠΛΑ Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ΕΠΙΠΛΑ το αποτέλεσμα οφείλεται στην μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΕΣ ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΒΟΛΟΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ύψους ενάμιση δισ. ευρω, ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ στην αύξηση των εσόδων κατά 5,9% έναντι του στόχου, ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΕΠΙΠΛΩΝ λόγω…”

ΥΠΟΙΚ: 3 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο οκτάμηνο ΕΠΙΠΛΑ VIDEO
ΕΠΙΠΛΑ ΕΠΙΠΛΑ Πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ή 0,8% του ΑΕΠ

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ εμφανίζει ο κρατικός προϋπολογισμός το 8μηνο εφέτος, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, «καθιστά όλο και πιο εφικτό τον στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος στη Γενική κυβέρνηση, στο τέλος του έτους».

Το αποτέλεσμα αυτό, μάλιστα, προκύπ ΤΕΙ χωρίς τον υπολογισμό της μεταφοράς των εσόδων από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι Κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και τα οποία ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Ειδικά δε για τον Αύγουστο, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 367 εκατ. ευρώ.

Πάντως, και ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες περιορίστηκαν κατά 6,4% έναντι του στόχου, στα φορολογικά έσοδα παραμένει «τρύπα», την οποία ο κ. Σταϊκούρας προσδιορίζει σε 713 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνοντας, όμως, ότι η υστέρηση αυτή μπορεί να καλυφθεί τους επόμενους μήνες, με την πληρωμή των φόρων εισοδήματος και του ΦΑΠ.

Σημειώνεται ότι, σε σύγκριση με το 8μηνο πέρυσι, η «τρύπα» στα συνολικά έσοδα ανέρχεται σε 1,09 δισ. ευρώ.

«Τσεκούρι» έχει πέσει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), οι δαπάνες για το οποίο είναι στο 8μηνο μειωμένες κατά 71 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι (2,544 δισ. ευρώ έναντι 2,615 δισ. ευρώ) και κατά 1,306 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Αν και, σύμφωνα με τον υπουργό αναπληρωτή, το τελευταίο δίμηνο υπάρχει σταδιακή ενίσχυση των δαπανών του ΠΔΕ.

Όπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι στη δημοσιονομική διαχείριση, οι οποίοι προσδιορίζονται κυρίως στους τομείς των ασφαλιστικών ταμείων (πρόσθετες ανάγκες ενίσχυσης) και στις δράσεις για την υγεία. Για τον συγκεκριμένο λόγο, έως τώρα χρησιμοποιείται με εξαιρετική φειδώ το αποθεματικό της χώρας (έχει δαπανηθεί μόνον 328 εκατ. ευρώ ή το 30% από το συνολικό 1,1 δισ. ευρώ).

Τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου

1.Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα περίπου 3 δισ. ευρώ ή 1,6% του ΑΕΠ κατά το οκτάμηνο. Μόνο τον Αύγουστο το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 367 εκατ. ευρώ. Το οκτάμηνο του 2012 υπήρξε πρωτογενές έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ. Ο στόχος του προϋπολογισμού, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ.

2. Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού μειώθηκε και διαμορφώθηκε σε 2,4 δισ. ευρώ (ο στόχος ήταν για έλλειμμα 7,8 δισ. ευρώ). Την αντίστοιχη περίοδο του 2012 το έλλειμμα ήταν 12,5 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα κατά το οκτάμηνο του 2013, μειώθηκε στο 1,3% του ΑΕΠ, από 6,5% του ΑΕΠ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2012

3. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 34.943 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.956 εκατ. ευρώ ή 5,9% έναντι του στόχου του οκταμήνου 2013 (32.987 εκατ. ευρώ).

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30.964 εκατ. ευρώ, 1.157 εκατ. ευρώ ή 3,9%, υψηλότερα έναντι του στόχου του οκταμήνου (29.807 εκατ. ευρώ).

Η καλή πορεία των εσόδων συνεχίστηκε και τον Αύγουστο με τους έμμεσους φόρους να υπερβαίνουν το μηνιαίο στόχο κατά 494 εκατ. ευρώ ή 26,5%. Η καλή πορεία των έμμεσων φόρων υπερκάλυψε την αρνητική απόκλιση των άμεσων φόρων οι οποίοι υστέρησαν κατά 158 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 1.677 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 1.835 εκατ. ευρώ.

Και τον Αύγουστο συνεχίστηκε η μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων του στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών της ευρωζώνης (ANFA’s – πληρωμές από Πορτογαλία και Βέλγιο).

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η υστέρηση που εξακολουθεί να υφίσταται στα φορολογικά έσοδα, αποδίδεται αποκλειστικά πλέον στους φόρους εισοδήματος και τους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών, λόγω των παρατάσεων στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την καθυστέρηση είσπραξης των φόρων ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ 2011- 2012).

Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν σε 32 δισ. ευρώ, περίπου 500 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί. Ειδικότερα, για τον Αύγουστο, τα έσοδα προ επιστροφών του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 400 εκατ. ευρώ ή κατά 10,2% έναντι του μηνιαίου στόχου.Ενώ, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 4,1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 421 εκατ. ευρώ ή κατά 11,4% έναντι του μηνιαίου στόχου.

Αναλυτικότερα, για τον Αύγουστο:

• Τα έσοδα από άμεσους φόρους παρουσίασαν υστέρηση κατά 158 εκατ. ευρώ ή 8,6% έναντι του μηνιαίου στόχου. Η υστέρηση αυτή αποδίδεται στα μειωμένα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί στην υποβολή και, συνεπώς, στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και στα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών λόγω της καθυστερημένης αποστολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

• Οι έμμεσοι φόροι είναι αυξημένοι κατά 494 εκατ. ευρώ ή κατά 26,5% έναντι του μηνιαίου στόχου. Για όλο το οκτάμηνο είναι 328 εκατ. ευρώ υψηλότεροι από τους στόχους. Μάλιστα, είναι υψηλότεροι κατά 15% σε σχέση ακόμα και με τον Αύγουστο του 2012, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα μετά τον Ιούλιο.

4. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 37.384 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3.435 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (40.820 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34.840 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 2.130 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1.940 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (30.376 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 8.131 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 18,9%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 2.840 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 9,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5.707 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 51,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν τόσο έναντι του στόχου όσο και έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012. Διαμορφώθηκαν στα 28,4 δισ. ευρώ, 2,8 δισ. ευρώ ή 9,1% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2012, και 1,9 δισ. ευρώ ή 6,4% χαμηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί για το οκτάμηνο του έτους.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι εφέτος, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, χορηγήθηκε η έκτακτη παροχή των δικαστικών (104 εκατ. ευρώ), είναι αυξημένες οι δαπάνες περίθαλψης (15 εκατ. ευρώ), οι δαπάνες κάλυψης ελλειμμάτων των νοσοκομείων (53 εκατ. ευρώ), οι αποδόσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (112 εκατ. ευρώ) και οι επιδοτήσεις για την αγροτική ανάπτυξη (31 εκατ. ευρώ).

Επίσης, χορηγήθηκε επίδομα θέρμανσης (80 εκατ. ευρώ) και αυξήθηκαν οι λειτουργικές και λοιπές δαπάνες στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας αποφυγής δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (38 εκατ. ευρώ), ενώ ιδιαίτερα αυξημένες είναι και οι επιχορηγήσεις προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (264 εκατ. ευρώ).

5. Οι δαπάνες του ΠΔ) διαμορφώθηκαν στα 2,5 δισ. ευρώ, χαμηλότερες οριακά έναντι της περυσινής περιόδου και σημαντικά μειωμένες έναντι του στόχου. Ωστόσο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 40% και 28% έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2012, αποτυπώνοντας τη σταδιακή ενίσχυση της τάσης απορρόφησης των επενδυτικών πόρων.

ΕΠΙΠΛΑ Γιατί η κυβέρνηση βγάζει πλεόνασμα και η τράπεζα της Ελλάδος έλλειμμα

Πώς το πρωτογενές έλλειμμα της ΤτΕ έγινε πλεόνασμα Στουρνάρα – Οι διαφορετικές αναγνώσεις των ίδιων στοιχείων«Μαγική εικόνα» φαντάζουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν ταυτόχρονα υπουργείο Οικονομικών και τράπεζα της Ελλάδος. Από τη μια η κυβέρνηση ανακοινώνει πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, ενώ από την άλλη η ΤτΕ «μετράει» πρωτογενές έλλειμμα 3,1 δισ. την ίδια περίοδο. Αν πάλι η ανακοίνωση γινόταν από την τρόικα, θα προέκυπτε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ.
Ουσιαστικά πρόκειται για τρεις διαφορετικές μετρήσεις διαφορετικών πραγμάτων, ενώ συγκρίσεις μπορούν να γίνουν και με άλλα κριτήρια, που γίνονται όμως όλες σε διαφορετική βάση (ταμειακή, δημοσιονομική, εθνικολογιστική κλπ).
 
Σε σχέση με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού οι διαφορές των στοιχείων σε ταμειακή βάση, όπως τα μετρά η ΤτΕ, είναι τεράστιες και δείχνουν ταμειακό έλλειμμα κεντρικής διοίκησης 9,041 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 6,371 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, επειδή εξετάζεται βασικά «τι μπαίνει και τι βγαίνει» από τους λογαριασμούς του Δημοσίου.
Με απλά λόγια, εάν ΤτΕ που είναι το “ταμείο” του ελληνικού Δημοσίου πληρώσει τον Αύγουστο του 2013 μια οφειλή προηγουμένων ετών, θα την υπολογίσει στο ταμειακό έλλειμμα, αλλά στο δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα εμφανιστεί καθώς το κονδύλι αφορά προϋπολογισμό προηγούμενου έτους.

Αντίστροφα, μπορεί π.χ. στο δημοσιονομικό πεδίο να υπολογιστεί ένα κονδύλι από το ΕΣΠΑ το οποίο δικαιούται η χώρα, αλλά η ΤτΕ δεν θα το υπολογίσει μέχρι να εισπραχθεί.

Συγκεκριμένα :
1 Περιλαμβάνεται η κίνηση των λογαριασμών διαχείρισης Δημοσίου χρέους, που τηρεί το υπουργείο Οικονομικών στην τράπεζα της Ελλάδος. Περιλαμβάνει και πληρωμές τοκοχρεωλυσίων περασμένων ετών και όχι της χρονιάς που εξετάζεται. Στον κρατικό προϋπολογισμό επηρεάζει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά όχι το πρωτογενές αποτέλεσμα της χρονιάς που εξετάζει η τρόικα.
2. Δεν περιλαμβάνονται επίσης δεδουλευμένοι τόκοι ύψους 4.751 εκατ. ευρώ για τα ομόλογα που συμμετείχαν στο PSI, καθώς και τόκοι ύψους 519 εκατ. ευρώ λόγω της επαναγοράς χρέους, που καταβλήθηκαν με τη μορφή βραχυχρόνιων τίτλων του EFSF.
3. Περιλαμβάνονται αντιθέτως δαπάνες ύψους περίπου 4,632 δισ. ευρώ (από τα 8 δισ.) που έγιναν και αφορούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες, που είναι μεν απαίτηση της τρόικα αλλά στον κρατικό προϋπολογισμό εξετάζονται ξεχωριστά, σε διαφορετικό πίνακα οφειλών.
4. Δεν περιλαμβάνεται το αποτέλεσμα του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).
 
Επιπλέον, τόσο στα στοιχεία δανειακών αναγκών που ανακοινώνει  η ΤτΕ όσο και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που εξετάζει η τρόικα,. δεν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (Securities Market Programme – SMP). Αυτό συμβαίνει επειδή η απόφαση για την προσφορά τους ελήφθη φέτος, λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού που ως νόμος του Κράτους, δεν έχει αλλάξει. Είναι όμως πραγματικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού που εισπράτ ΤΕΙ το Ελληνικό Δημόσιο και περιλαμβάνονται στο πλεόνασμα των 3 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Σε όλες τις μετρήσεις περιλαμβάνονται όμως και τα 100 εκατ. ευρώ των ANFAs (κέρδη από ελληνικά ομόλογα) που «χάρισαν» στη χώρα μας οι κεντρικές τράπεζες της Πορτογαλίας και Βελγίου τον Αύγουστο.

ΕΠΙΠΛΑ
source: http://www.skai.gr/news/finance/article/241550/upoik-3-dis-euro-to-protogenes-pleonasma-sto-oktamino-/

ΕΠΙΠΛΑ…