ΕΠΙΠΛΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΠΛΩΝ ΒΟΛΟΣ «Michael H. Profession: ΕΠΙΠΛΑ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΒΟΛΟΣ Director», ΕΠΙΠΛΟ ΒΟΛΟΣ ο σκηνοθέτης Yves Montmayeur παρουσιάζει το έργο του ΕΠΙΠΛΑ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟΚ ΒΟΛΟΣ σημαντικού κινηματογραφικού σκηνοθέτη, ΕΠΙΠΛΑ ΒΟΛΟΣ Michael Haneke….”

Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο σκηνοθέτη Michael Haneke σήμερα στο Γαλλικό Ινστιτούτο ΕΠΙΠΛΑ ΒΟΛΟΣ VIDEO
ΕΠΙΠΛΑ ΒΟΛΟΣ “Δεν ΕΠΙΠΛΟ υπάρχει προνόμιο στον πόνο”

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της ταινίας «Σμύρνη η καταστροφή μια κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922», η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού, επανέρχεται αυτήν την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες και στο Μουσείο Μπενάκη, με ένα ντοκιμαντέρ γεμάτο άγνωστες εικόνες, ξεχασμένες σε «κλειστά αρχεία» της ευρώπης και της Αμερικής, για τον Διωγμό και την Ανταλλαγή του ελληνικού και τουρκικού πληθυσμού από το 1922 έως το 1924.

Η έρευνά της για τον βίαιο διωγμό των Ελλήνων και στη συνέχεια, για τους χιλιάδες αφανείς «ανταλλάξιμους» χριστιανούς και μουσουλμάνους ανάμεσα στις δύο χώρες, που ξεριζώθηκαν υποχρεωτικά από τις εστίες τους, επικεντρώνεται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις, γιατί «δεν υπάρχει προνόμιο στον πόνο», αναγνωρίζει η σκηνοθέτις.

Έτσι στην ταινία «Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, Διωγμός και Ανταλλαγή Πληθυσμών, Τουρκία- Ελλάδα 1922-1924», δίνεται βήμα σε πρόσφυγες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, να αφηγηθούν από κοινού το βίωμα του ξεριζωμού από τις χαμένες πατρίδες και της εγκατάστασης τους στις νέες, όπως αυτό πέρασε από γενιά σε γενιά στις προσφυγικές οικογένειες.

Όπως στον Σάνο Χάλο από τον Πόντο, την Ανθούλα Ρουμελιώτη από την Πέργαμο, την Καλλιόπη Γεωργιάδου από την Καππαδοκία ή τον Χασνού Καραμάν από το Ηράκλειο και τη Μουφιντέ Πεκίν από τα Χανιά.

Η προηγούμενη ταινία για τη Σμύρνη και η καινούργια, «Από τις δυο πλευρές του Αιγαίου», λειτουργούν ανεξάρτητα αλλά και αποτελούν μια ενότητα.

«Η πρώτη ταινία» εξηγεί η κ. Ηλιού, «μιλούσε για τους Έλληνες και τους Αρμένιους που χάθηκαν στην Καταστροφή αλλά συγχρόνως θύμιζε ότι η Σμύρνη είναι μια πόλη και μια έννοια που συνδέεται με τον κοσμοπολιτισμό και τη χαρά της ζωής. Η δεύτερη, που διηγείται την ιστορία του Διωγμού και του ξεριζωμού, έγινε με την ελπίδα πως τόσα χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα του 1922-1924 μπορούμε να διηγηθούμε ολόκληρη την ιστορία και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου…τιμώντας τον κόσμο που χάθηκε, τον κόσμο που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις εστίες του, αλλά επίσης τιμώντας και την επιστήμη της ιστορίας».

Η «ανταλλαγή», σημειώνει ο ιστορικός σύμβουλος της ταινίας Αλέξανδρος Κιτροέφ, «ήταν κατά πολύ μια εκ των υστέρων αναγνώριση του γεγονότος πως χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας είχαν ξεριζωθεί και είχαν φύγει από την Τουρκία.

Ο συνολικός αριθμός προσφύγων που έφθασε στην Ελλάδα ήταν 1,3 εκατομμύρια αλλά από αυτούς 1.100.000 εκδιώχθηκαν και μόνο 180.000 ανταλλάχθηκαν λόγω της Συνθήκης της Λωζάννης.

Οι Μουσουλμάνοι που έφυγαν από την Ελλάδα μετά το 1923 με την Συνθήκη ήταν περίπου 355.000».

Εκτός από τον ιστορικό Αλέξανδρο Κιτροέφ, στην ταινία συμμετέχει επίσης, ο Μπρους Κλαρκ, συγγραφέας του βιβλίου «Δύο φορές ξένος», ο καθηγητής Θάνος Βερέμης, ο τούρκος ιστορικός Τσαγκλάρ Κεϊντέρ, ο οποίος επισημαίνει μεταξύ άλλων το κενό της τουρκικής ιστοριογραφίας για τη Μικρά Ασία, ο εκλιπών πολιτικός επιστήμονας Χάρης Ψωμιάδης και άλλοι διακεκριμένοι καθηγητές και ερευνητές.

Η ταινία βγαίνει στις αθηναϊκές αίθουσες την Πέμπτη, 12 του μηνός όπως και στον κινηματογράφο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης και Κυριακές πρωί, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη από τις 15/9 έως 6/10. Σύντομα αναμένεται να κάνει πρεμιέρα και στην Κώνσταντινούπολη.

Η κλιματική κρίση έχει επιδεινωθεί από το 2007
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Αλ Γκορ

Ο Αλ Γκορ, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης το 2007 μαζί με τους ειδικούς για το κλίμα της IPCC (Διακυβερνητική Επιτ ροπή για την Αλλαγή του κλίματος), εκτιμά ότι η κλιματική κρίση «έχει επιδεινωθεί» τα τελευταία έξι χρόνια, όμως παραμένει αισιόδοξος όσον αφορά το μέλλον του πλανήτη, σε μια συνέντευξή του στο αυριανό φύλλο της γαλλικής Εφημερίδας Le Monde.

«Η κρίση έχει επιδεινωθεί», δήλωσε ο Γκορ. «Εξακολουθούμε να εκλύουμε καθημερινά στην ατμόσφαιρα 90 εκατομμύρια τόνους ρύπων, σα να επρόκειτο για έναν ανοικτό υπόνομο», υπογράμμισε.

«Εξαιτίας αυτού, υπάρχουν επιπτώσεις: πιο μεγάλες ξηρασίες και καταιγίδες με πολύ πιο σφοδρές βροχοπτώσεις. Οι προβλέψεις για τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, όλη τη νότια ευρώπη είναι ιδιαίτερα καταστροφικές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αφού προειδοποίησε για την κλιματική αλλαγή, κυρίως με το ντοκιμαντέρ του «Μια άβολη αλήθεια», ο Γκορ τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2007 μαζί με την IPCC, μια επιστημονική διακυβερνητική επιτ ροπή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που μελετά την κλιματική αλλαγή.

Την ίδια ώρα ο Γκορ παρατηρεί μια μείωση στην κινητοποίηση γύρω από τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Γεγονός που οφείλεται κυρίως, σύμφωνα με τον ίδιο, «στη μεγάλη ύφεση του φθινοπώρου του 2008», «στην ανακάλυψη τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου που μπορούν να εξορυχτούν χάρη στις τεχνολογικές προόδους που έχουν σημειωθεί στην οριζόντια γεώτρηση και την υδραυλική ρηγμάτωση», αλλά και στην αποτυχία της συνόδου της Κοπεγχάγης το 2009.

Παρόλα αυτά, ο Γκορ επισημαίνει ότι είναι αισιόδοξος εξαιτίας μιας «αλλαγής στην κατάσταση», που παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια.

«Τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική κρίση έχουν γίνει πολύ ευρεία και πολύ συχνά για να μπορέσουμε να τα αγνοήσουμε», υπογραμμίζει, αναφερόμενος στον τυφώνα Σάντι που έπληξε τη Νέα Υόρκη, τις πυρκαγιές στην αμερικανική δύση, αλλά και τις πλημμύρες στο Πακιστάν και την Αυστραλίας.

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο ίδιος, πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες έχουν πλέον κινητοποιηθεί στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, όπως ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που «άλλαξε» μετά την επανεκλογή του και πλέον «σκέφτεται περισσότερο το στίγμα που θα αφήσει στην ιστορία».

Η IPCC θα δώσει στη δημοσιότητα στις 27 Σεπ Τεμβρίου το πρώτο τμήμα της νέας έκθεσής της για την κατάσταση του πλανήτη, η οποία θα δημοσιευθεί σε τέσσερα μέρη μέχρι το φθινόπωρο του 2014.

ΕΠΙΠΛΑ ΒΟΛΟΣ
source: http://www.skai.gr/news/culture/article/243492/dokimader-afieromeno-sto-skinotheti-michael-haneke-sto-galliko-institouto-/




ΕΠΙΠΛΑ ΒΟΛΟΣ…