ΜΕΙΚ ΑΠ Ακριβώς σε μια περίοδο που ντρέπεται για το σκάνδαλο Datagate, παρακολουθηση κινητου η Αμερική βγάζει από το καπέλο της ζώσας δημοκρατίας της έναν μέχρι πρότινος άγνωστο δήμαρχο της Νέας Υόρκης, ο οποίος γεννά θαυμασμό, παρακολουθηση κινητου ενθουσιασμό……
Ο άγνωστος από το Μπρούκλιν που εξελέγη δήμαρχος της Νέας Υόρκης ΜΕΙΚ ΑΠ Τη σημαίνει για την πόλη η ανάδειξη του Μπιλ ντε Μπλάζιο
Ακριβώς σε μια περίοδο που ντρέπεται για το σκάνδαλο Datagate, η Αμερική βγάζει από το καπέλο της ζώσας Δημοκρατίας της έναν μέχρι πρότινος άγνωστο δήμαρχο της Νέας Υόρκης, ο οποίος γεννά θαυμασμό, ενθουσιασμό και ελπίδα. Πρόκειται για τον Μπιλ ντε Μπλάζιο, πρώην Συνήγορο του Πολίτη, παιδί του Μπρούκλιν, παρακολουθηση κινητου που επαναφέρει στο προσκήνιο αυτό που ζηλεύει ο κόσμος στη Νέα Υόρκη και που η ευρώπη δεν τολμά να μιμηθεί: την ικανότητα της ανανέωσης.
Μέχρι πριν από λίγους μήνες, στην αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας, μόλις δύο στους δέκα Νεοϋορκέζους γνώριζαν το όνομα του ντε Μπλάζιο. Τότε, η φιλοδοξία του να γίνει δήμαρχος της Νέας Υόρκης έμοιαζε με ευσεβή πόθο. Ο θρίαμβός του όμως με 73,8% εξέπληξε ακόμη και τους δημοσκόπους, που τον θεωρούσαν βέβαιο νικητή, αλλά όχι με τόσο μεγάλο ποσοστό, αναφέρει σε άρθρο της μετά τις εκλογές η ιταλική Εφημερίδα La Repubblica.
Ο αέρας που έφερε στην εξουσία τον ντε Μπλάζιο, γιο Γερμανού που προτίμησε το όνομα και την ταυτότητα της Ιταλίδας μητέρας του, είναι ο ίδιος αέρας που φυσά κατά καιρούς σε δημοκρατίες όπου το εκλογικό σύστημα δεν εμποδίζει, αλλά επιβάλλει την αλλαγή. Τι θα κάνει ως δήμαρχος μιας πόλης με χρέος δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια από τις υψηλότερες φορολογίες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι φυσικά άγνωστο. Έχει δώσει πολλές υποσχέσεις σε πολλούς και το παράδειγμα του Μπαράκ Ομπάμα έχει δείξει ότι πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα στην προσωπική ιστορία κάποιου και τα πρακτικά αποτελέσματα της διακυβέρνησής του.
Το να διοικείς τη Νέα Υόρκη, γράφει ο Βιτόριο Τσουκόνι στη La Repubblica, είναι σαν να διοικείς έναν κόσμο, αν όχι τον κόσμο. Δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην το έχει αυτή η πόλη. Και την ίδια στιγμή, ο νέος της δήμαρχος είναι το προϊόν μιας πολυεθνικότητας που είναι η ουσία, και όχι η αδυναμία της Νέας Υόρκης. Είναι ο κλασικός Δημοκρατικός, αριστερός, που θέλει περισσότερη Δικαιοσύνη για τους ταπεινούς και τους καταφρονεμένους, δηλαδή καλύτερη κατανομή του πλούτου που είναι συγκεντρωμένος στην Τάιμς Σκουέαρ, την Παρκ Άβενιου και το Ιστ Σάιντ. Είναι όμως και ένας ρεαλιστής, που πρώτα εκφράζει την αλληλεγγύη του στους διαδηλωτές του κινήματος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» κι ύστερα δηλώνει ότι «η Γουόλ Στριτ είναι η κυριότερη βιομηχανία της πόλης μας».
Έτσι κι αλλιώς, η Νέα Υόρκη είναι μια πόλη που ανθεί και ωριμάζει μέσα στις αντιφάσεις – και οι ψηφοφόροι της το γνωρίζουν καλά. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να υπάρχει κινητικότητα, αυτό που αντιπαθούν είναι η στασιμότητα που καταδικάζει άλλες χώρες σε παρακμή. Ο λόγος που οι ψηφοφόροι επέλεξαν τον ντε Μπλάζιο ύστερα από τη μακρά θητεία ενός μετριοπαθούς και φωτισμένου συντηρητικού όπως ο Μπλούμπεργκ δεν είναι ότι ξαφνικά έγιναν επαναστάτες, αλλά ότι αισθάνθηκαν πως πρέπει να αλλάξουν δέρμα.
Η φαινομενική επανάσταση της Νέας Υόρκης αποτελεί την επιβεβαίωση ενός ενστίκτου και μιας διαίσθησης που βρίσκονται στη ρίζα της επιτυχίας της: παρακολουθηση κινητου της ζωτικής ανάγκης για εναλλαγή, σημειώνει η La Repubblica.
Υπάρχει μια περίοδος που συγκεντρώνεις χρήματα και μια άλλη που τα μοιράζεις, μια περίοδος που γίνεσαι πλούσιος και μια άλλη που ασχολείσαι με τους φτωχούς, μια περίοδος για τους χρηματιστές της Γουόλ Στριτ και μια άλλη για τα συνδικάτα που ζητούν αυξήσεις. Κι αν ο Ιταλός γίγαντας που ενσαρκώνει την ελπίδα χρεοκοπήσει –όπως έχει χρεοκοπήσει επανειλημμένα η Νέα Υόρκη–, θα εκλεγεί κάποιος άλλος, που θα είναι τελείως διαφορετικός. Γιατί αυτό που κρατά ζωντανή την πόλη των πόλεων είναι η διαρκής αλλαγή.
ΜΕΙΚ ΑΠ ΜΕΙΚ ΑΠ Αντ. Σαμαράς: «Συγγνώμη, δήμαρχε, που έφτασα πριν από σένα!»
Αιφνιδιαστική εμφάνιση του Πρωθυπουργού στο δείπνο Μιχελάκη – δημάρχων σε ταβέρνα της Κηφισιάς
Σε ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα δείπνησαν το βράδυ της Δευτέρας, στη γνωστή ταβέρνα της Κηφισιάς, «Τηλέμαχος», ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης και δήμαρχοι της Αττικής, παρακολουθηση κινητου που εκλέγονται στη Β’ Αθηνών.
Ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, άκουσαν τις απόψεις των δημάρχων για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014, ενώ ενημερώθηκαν και για τα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η είδηση ωστόσο είναι ότι οι δήμαρχοι δεν είχαν ενημερωθεί για την παρουσία του Πρωθυπουργού, καθώς εκείνος εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στην ταβέρνα στις 10 το βράδυ.
Κάποιοι από τους δημάρχους μάλιστα είχαν αποφασίσει να μην παραστούν, προφανώς επειδή θεώρησαν ότι η προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη, παρακολουθηση κινητου θα ήταν υπόθεση ρουτίνας.
Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, είχε διαφορετική άποψη και έδωσε κανονικά το «παρών», προκαλώντας… πανικό στους απόντες.
Αμέσως, σήμανε συναγερμός και όσοι απουσίαζαν σχεδόν… τσακίστηκαν για να ανέβουν στην Κηφισιά, με απόκλιση από μισή μέχρι μία ώρα, ανάλογα με την περιοχή που βρισκόταν ο καθένας.
Ο κ. Σαμαράς δεν άφησε να περάσει απαρατήρητη η απουσία τους και, απευθυνόμενος σε έναν εξ αυτών, του είπε: «Συγγνώμη, δήμαρχε, που έφτασα πριν από σένα».
Τότε, ο κ. Μιχελάκης πήρε το λόγο και, απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους, πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Αν ταξιδέψεις με τον πρωθυπουργό, για να τον προλάβεις, πρέπει να φύγεις με την προηγούμενη πτήση!».
ΜΕΙΚ ΑΠ Πάνος Καμμένος: «Δεν πάω με μνημονιακά κόμματα»
Άσκησε δριμεία επίθεση σε Σαμαρά και Βενιζέλο, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόεκειται να συνεργαστεί με μνημονιακά κόμματα
Απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας του με μνημονιακά κόμματα ο Πάνος Καμμένος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα στη ΔΕΘ. «Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα σύγκλισης μετεκλογικά με μνημονιακά κόμματα», δήλωσε ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ενώ σε ερώτηση τι θα πράξει αν έχει να επιλέξει ανάμεσα στον κ. Σαμαρά και στον κ. Τσίπρα δεν απάντησε, λέγοντας «είναι σαν να μου λέτε να παντρευτώ με το στανιό την άλλη εβδομάδα έναν από τους δυο».
Ως προς τα σενάρια εκλογών, σημείωσε ότι είναι πολύ πιθανό σε ενδεχόμενες εκλογές να δημιουργηθεί κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, απορρίπτοντας ωστόσο την συνεργασία με μνημονιακά κόμματα. «Οι ΑΝΕΛ δεν θα κάνουν σε καμία περίπτωση πίσω στις θέσεις τους. Ωστόσο πιθανό να υπάρξουν συγκλίσεις με αντιμνημονιακά κόμματα και βουλευτές για να βγει η χώρα από αυτή την κατάσταση. Εμείς είμαστε έτοιμοι και αύριο το πρωί για εκλογές».
Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι σχηματισμοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρχουν μετά τις εκλογές και εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα αποτελέσματα θα είναι τέτοια που θα δώσουν τη δυνατότητα συγκλίσεων με κόμματα και βουλευτές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, βάζοντας ορισμένες «κόκκινες γραμμές», κυρίως στα εθνικά θέματα.
Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ότι είπαν «ψέματα» στη ΔΕΘ και είπε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άλλαξε θέση και από την καταγγελία του Μνημονίου τώρα μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση. Το κόμμα του επιδιώκει τις εκλογές – όπως είπε – για να αλλάξει το σκηνικό.
«Εμείς λέμε την αλήθεια στο λαό και επιβεβαιωνόμαστε. Κάθε μέρα οι δανειστές επιβάλουν συνεχώς νέα μέτρα με σκοπό να καταργήσουν το εθνικά κυρίαρχο κράτος που λέγεται Ελλάδα»
Άσκησε δριμεία κριτική στον Σαμαρά λέγοντας ότι η παρουσία του στην ΔΕΘ ήταν «one night stand» και προσέθεσε ότι: «ο Σαμαράς το 2011 μιλούσε κατά των μνημονίων και τώρα με τον Βενιζέλο είναι εκτελεστές αυτής της πολιτικής που κατηγορούσαν».
Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων πρό ΤΕΙνε μηδενικό ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, φόρο 1% στις γονικές παροχές, μείωση της φορολογίας κάτω από το 8% για να ανταγωνιστούμε τις γειτονικές χώρες και καθορισμό της τιμής του πετρελαίου στο 1 ευρώ.
Ο κ. Καμμένος παρουσίασε το βασικό πλαίσιο των θέσεων του κόμματος, τις οικονομικές προτάσεις και τις ριζικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία.
«Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο κράτος. Χάραξη μιας οικονομικής πολιτικής με γνώμονα την ανακούφιση του λαού και έμφαση στην εκπαίδευση. Πρέπει να σταματήσει επιτέλους η εκροή ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό» σημείωσε ο κ. Καμμένος. Ταυτόχρονα, όπως υποστήριξε, «θέλουμε να ξεκινήσει ο λογιστικός έλεγχος του χρέους, να καταργηθεί το χρέος και να αρχίσει επιτέλους η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου».
ΜΕΙΚ ΑΠ
source: http://www.newsbeast.gr/world/arthro/605464/o-agnostos-apo-to-brouklin-pou-exelegi-dimarhos-tis-neas-uorkis-/
ΜΕΙΚ ΑΠ…