παρακολουθηση κινητου – https://detectiv.gr/ATHENS-000024-PARAKOLOUTHISI-KINITOY.html. ΜΕΙΚ ΑΠ Σε ανοδική τροχιά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης….

Σε ανοδική τροχιά το Χ.Α. ΜΕΙΚ ΑΠ Πάνω από τις 1.60 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Σε ανοδική τροχιά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης.

Η αγορά στρέφει την προσοχή της στην ανακοίνωση από την Morgan Stanley Capital International των ελληνικών μετοχών, οι οποίες θα συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Αναδυομένων Αγορών, καθώς και την στάθμιση που θα έχουν στον συγκεκριμένο δείκτη.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.166,89 μονάδες σημειώνοντας άνοδο +0,82%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 7,01 εκατ. ευρώ.

ΜΕΙΚ ΑΠ ΜΕΙΚ ΑΠ Morgan Stanley: Πίνουμε περισσότερο κρασί από όσο παράγουμε

Η παραγωγή μειώθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια, την ώρα που στις ΗΠΑ έχει διπλασιαστεί η κατανάλωση από το 2000 – Στην Κίνα έχει πενταπλασιαστεί μέσα σε μόλις πέντε χρόνια

Παγκόσμια έλλειψη κρασιού, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί, καταδεικνύει σε έρευνά της η  Morgan Stanley Research. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο η βιομηχανία κρασιού παρουσιάζει ελλειμματική παραγωγή σχεδόν 300 εκατομμυρίων κιβωτίων το χρόνο, τη μεγαλύτερη της τελευταίας πεντηκονταετίας.

«Πίνουμε περισσότερο και δεν παράγουμε αρκετά», παρακολουθηση κινητου εκτιμά ο οίκος προσπαθώντας να εξηγήσει που οφείλεται αυτή η τάση. Μάλιστα, σύμφωνα με την Morgan Stanley, δύο χώρες καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού από ποτέ άλλοτε. Ειδικότερα, στις ΗΠΑ, η κατά κεφαλήν κατανάλωση έχει διπλασιαστεί από το 2000, ενώ στην Κίνα έχει πενταπλασιαστεί μέσα σε μόλις πέντε χρόνια. 

Την ίδια ώρα, η παραγωγή καταγράφει μείωση τα τελευταία δέκα χρόνια, ειδικά στη Γαλλία, η οποία ωστόσο διατηρεί την παγκόσμια πρωτιά, την Ισπανία, την Ιταλία και την Αργεντινή. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα εκτιμάται ότι έως το 2016 θα καταναλώνουν πάνω από 400 εκ. κιβώτια κρασί η καθεμία, την ώρα που η ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να παράγει περίπου το 60% του κρασιού παγκοσμίως, καταγράφει μείωση της παρ αγωγής της τάξης του 25% από το 2004. Παράλληλα, οι «νέες αγορές» της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, της Νέας Ζηλανδίας ή της Νοτίου Αφρικής, δεν αυξάνουν την παραγωγή τους αρκετά γρήγορα ώστε να καλυφθεί η ζήτηση.

Ακόμα μια αιτία για την πτώση της παρ αγωγής είναι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το 2012 να είναι μια ιδιαίτερα κακή χρονιά για τους οινοπαραγωγούς, η χειρότερη από τη δεκαετία του 1960.

Από την άλλη οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου για το 2013 κινούνται σε πιο αισιόδοξο πεδίο, καθώς σε ανακοίνωσή του αναφέρεται: «Μετά από πέντε συνεχόμενες μέτριες σοδειές και μια εξαιρετικά α δύναμη σοδειά, το 2012, παρακολουθηση κινητου η παραγωγή κρασιού το 2013 μπορεί να χαρακτηριστεί σχετικά υψηλή».
ΜΕΙΚ ΑΠ – Διεθνή – Προειδοποιήσεις για έλλειψη κρασιού
Ο κόσμος κατευθύνεται άραγε προς μία ένδεια οίνου; Αυτό προβλέπει τουλάχιστον η Morgan Stanley προειδοποιώντας ότι οι τιμές των εξαγωγών θα εκτιναχθούν εξαιτίας της μείωσης της παρ αγωγής και της αυξανόμενης δίψας των Κινέζων και των Αμερικανών. Η παγκόσμια παραγωγή οίνου έφθασε στο ανώτατο σημείο το 2004, όταν καταγράφηκε περίσσευμα 600 εκατομμυρίων, εξηγεί σε έκθεσή της η Morgan Stanley. Εκτοτε, η παγκόσμια προσφορά μειώνεται συνεχώς, φθάνοντας το 2012 στο κατώτατο σημείο της εδώ και 40 χρόνια.

Οι δυνατότητες παρ αγωγής μειώθηκαν ιδιαίτερα στην ευρώπη, όπου σήμερα είναι μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το επίπεδο του 2005, κυρίως στη Γαλλία, πρώτη οινοπαραγωγό χώρα στον κόσμο. Ακολουθούν η Ιταλία και η Ισπανία. Στην τάση αυτή ήρθαν την περασμένη χρονιά να προστεθούν οι δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες. Παράλληλα, παρακολουθηση κινητου η παγκόσμια ζήτηση δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται , καθώς η νέα μπουρζουαζία της Κίνας, της Ρωσίας και άλλων αναδυόμενων οικονομιών γεύτηκαν και εκτίμησαν τα μπορντό, τα ριόχα και άλλους ερυθρούς οίνους, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η ζήτηση ξεπέρασε τον περασμένο χρόνο την προσφορά κατά 300 εκατομμύρια κιβώτια. Και η κατάσταση θα επιδεινωθεί, την στιγμή που η ζήτηση για τις εξαγωγές αναμένεται μεσοπρόθεσμα να αυξηθεί. "Βραχυπρόθεσμα, τα αποθέματα θα μειωθούν, διότι στην κατανάλωση θα κυριαρχήσουν τα προϊόντα εξαιρετικής εσοδείας (millesimes) των προηγουμένων ετών", αλλά όταν θα έρθει η σειρά για την κατανάλωση της παρ αγωγής του 2012, "περιμένουμε ότι θα εμφανισθεί έλλειψη, με εκτίναξη της ζήτησης και των τιμών των εξαγωγών", σύμφωνα με την έκθεση της Morgan Stanley.
Η κατάσταση θα είναι τεταμένη ιδιαίτερα στην ευρώπη, μεγάλη παραγωγό αλλά και καταναλωτή οίνου.

Εάν οι Γάλλοι παραμένουν οι μεγαλύτεροι οινοπότες στον κόσμο, με αύξηση της κατανάλωσης από το 2010 έπειτα από πολλές δεκαετίες συνεχούς μείωσης όπως παντού στην ευρώπη, παρακολουθηση κινητου οι Ηνωμένες Πολιτείες τους ακολουθούν πλέον κατά πόδας. καθώς είναι πλέον η δεύτερη χώρα στον κόσμο στην κατανάλωση οίνου και υπεύθυνη μαζί με την Κίνα για την αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Το εμπόριο οίνου σε παγκόσμια κλίμακα δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται τα τελευταία 30 χρόνια και ανέρχεται πλέον σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η Γαλλία έχει το μερίδιο του ενός τρίτου, κυρίως εξαιτίας των υψηλών τιμών των ακριβότερων millesimes. Οι παγκόσμιες εξαγωγές οίνου ανέρχονται σε 1 δισεκατομμύριο κιβώτια ετησίως. Πέραν των ενδο-ευρωπαϊκών ανταλλαγών, 600 εκατομμύρια κιβώτια εξάγονται κάθε χρόνο, το 60% των οποίων κατευθύνεται προς τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Στους παραγωγούς του "νέου κόσμου", παρακολουθηση κινητου δηλαδή της Αυστραλίας, τη Νέας Ζηλανδίας, της Χιλής και της Αργεντινής αντιστοιχεί το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών, έναντι 3% στις αρχές της δεκαετίας του 80. Οι παραγωγοί αυτοί είναι στην ευνοϊκότερη θέση για να επωφεληθούν από τις εντάσεις ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση, οι οποίες θα ενισχυθούν μέσα στα επόμενα χρόνια, διότι θα είναι σε θέση να αυξήσουν τις τιμές των προς εξαγωγήν προϊόντων.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα αυξάνουν παράλληλα τη δική τους παραγωγή και βρίσκονται πλέον στην 4η και την 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης αντίστοιχα. Στην Κίνα, παρακολουθηση κινητου η παραγωγή τετραπλασιάσθηκε τα δέκα τελευταία χρόνια, δεν επαρκεί όμως για να καλύψει την εκτίναξη της κατανάλωσης. Αυτό αναμένεται να αμβλύνει την ένδεια που προβλέπει για τα επόμενα χρόνια η Morgan Stanley, αλλά θα μειώσει το μερίδιο της ευρώπης στην παγκόσμια αγορά οίνου.

ΜΕΙΚ ΑΠ
source: http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/605294/se-anodiki-trohia-to-ha/




ΜΕΙΚ ΑΠ…