ΜΕΙΚ ΑΠ Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, άμεση ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις, Διασκέδαση – Ψυχαγωγία και Αθλητισμός

- Οικονομία – ΕΕ: Ορατή η ελληνική ανάκαμψη ΜΕΙΚ ΑΠ Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας είναι ορατά, υποστηρίζει η Κομισιόν στην έκθεσή της για τις φθινοπωρινές προβλέψεις. Βλέπει μικρότερη ύφεση, καλύτερη πορεία του ελλείμματος, παρακολουθηση κινητου αλλά ταυτόχρονα αναθεωρεί ανοδικά την πρόβλεψη για το χρέος. Παράλληλα, δεν προχωρά σε εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι προβλέψεις γίνονται με βάση την εκτίμηση ότι τα όποια δημοσιονομικά κενά θα καλυφθούν με μέτρα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Συγκεκριμένα, με τις νεότερες προβλέψεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτ ροπή:

* Μειώνει, όπως αναμενόταν, την πρόβλεψη για την ύφεση το 2013 στο 4% του ΑΕΠ έναντι 4,2% στις εαρινές προβλέψεις και διατηρεί την εκτίμηση για ανάκαμψη με 0,6% του ΑΕΠ το 2014. Παράλληλα βλέπει ισχυρή ανάπτυξη, 2,9% του ΑΕΠ, το 2015.

* Διατηρεί σταθερή την πρόβλεψη για την ανεργία, την οποία υπολογίζει σε 27% φέτος, 26% το 2014 και 24% το 2015.

* Βλέπει μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης τόσο το 2013 όσο και το 2014, με ποσοστά 6,7% και 1,6%, αλλά και της Δημόσιας κατανάλωσης για όλη την περίοδο μέχρι το 2015.

* Ο πληθωρισμός θα κινηθεί με αρνητικό πρόσημο φέτος (-0,8%) και το 2014 (0,4%) και οριακή άνοδο (0,3%) το 2015.

* Εκτιμά ότι το χρέος θα είναι υψηλότερο έναντι των προβλέψεων πριν μερικούς μήνες. Συγκεκριμένα θα διαμορφωθεί σε 176,2% του ΑΕΠ το 2013 (η εαρινή πρόβλεψη μιλούσε για 175,2%) και σε 175,9% του ΑΕΠ το 2014 (από 175,2%). Για το 2015 θα κινηθεί στο 175% του ΑΕΠ.

* Βελτιώνει σημαντικά την πρόβλεψη για το έλλειμμα: το υπολογίζει στο 4% το 2013 (χωρίς να υπολογίζεται η ανακεφαλαιοποίηση) και 2% του ΑΕΠ για το 2014 (έναντι 2,6% την άνοιξη) και σε 1,1% το 2015.

* Προβλέπει διαρθρωτικό (structural) πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ για φέτος και 1% για το 2014, παρακολουθηση κινητου ποσοστά που είναι ελαφρά χαμηλότερα έναντι της προηγούμενης εκτίμησης (2% και για τα δυο χρόνια).

* Εκτίμηση για την πορεία των μισθών είναι ότι θα συνεχίσουν να μειώνονται. Συνολικά η κατά κεφαλήν Αποζημίωση αναμένεται να πέσει 7% το 2013 και 1,5% το 2014 και να σταθεροποιηθεί τα 2015.

Τι λέει η έκθεση της επιτ ροπής

Η Κομισιόν σημειώνει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013 χαρακτηρίστηκε από τη συνολική άμβλυνση της ύφεσης ενώ υπήρξαν τα πρώτα σημάδια ότι η χώρα έφτασε στον πάτο του κύκλου. Κατά τα τρία τελευταία τρίμηνα, το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε με μειούμενο ρυθμό: παρακολουθηση κινητου κατά -5,7% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2012, κατά -5,6% το πρώτο τρίμηνο του 2013 και κατά -3,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Η Ελλάδα ευνοήθηκε από την αυξημένη ανταγωνιστικότητα έναντι άλλων δημοφιλών τουριστικών προορισμών. Μετά και την απότομη βελτίωση του κλίματος και των οικονομικών δεικτών (ESI, ΡMI, αποδόσεις κρατικών ομολόγων) κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και παρά την προσωρινή αποδυνάμωσή τους την άνοιξη λόγω των αβεβαιοτήτων ως προς το κυπριακό πρόγραμμα, ο τουρισμός πυροδότησε βελτίωση στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 και θα μπορούσε επίσης να στηρίξει «καλή ένδειξη» του ΑΕΠ στο επόμενο τρίμηνο. Μάλιστα όπως σημειώνεται, παρά το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν συσσωρευμένες φορολογικές υποχρεώσεις το τελευταίο τρίμηνο, κάτι που αναμένεται να επιβαρύνει την κατανάλωση, η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ αναθεωρήθηκε ανοδικά για το 2013 και τώρα προβλέπεται στο -4% (αντί 4,2% του ΑΕΠ).

Η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου και η ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων από την ΕΕ και την ΕΤΕ μέσω της επανεκκίνησης μεγάλων έργων – όπως η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων – αναμένεται να συμβάλει στην άρση των περιορισμών ρευστότητας και να στηρίξει τις επενδύσεις το 2014. Με την καθ οδήγηση των εξαγωγών και των επενδύσεων, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να επεκταθεί το 2014 με ετήσιο ρυθμό 0,6%. Αντιθέτως, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται ότι θα συνεχίσει να μειώνεται, όπως και το αθροιστικό διαθέσιμο εισόδημα.

Το 2015, η ανάκαμψη αναμένεται ότι θα επιταχυνθεί και πως οι επενδύσεις θα γίνουν η κινητήριος δύναμη της οικονομίας. Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη, θα πρέπει να στηρίξει την ενίσχυση των εξαγωγών προϊόντων όπως επίσης και τα έσοδα από τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Καθώς η κατανάλωση δεν θα αποτελεί πλέον εμπόδιο, παρακολουθηση κινητου η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται στο 2,9%.

ανεργία και πληθωρισμός

Το ποσοστό της ανεργίας προβλέπεται ότι θα αγγίξει το 27% το 2013, κυρίως λόγω της υποχώρησης στην αθροιστική ζήτηση. Παρόλα αυτά, οι μεταρρυθμίσεις στο σκέλος των μισθών έχουν ήδη συνεισφέρει στη μεγάλη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους, οδηγώντας σε συγκριτικά ισχυρή προβλεπόμενη μείωση της ανεργίας στο 26% το 2014 και το 24% το 2015.

Οι τιμές καταναλωτών εκτιμάται ότι θα μειωθούν ήπια κατά 0,8% το 2013 και κατά 0,4% το 2014, παρακολουθηση κινητου αντικατοπτρίζοντας την α δύναμη εγχώρια ζήτηση, τη μείωση του κόστους εργασίας και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τις αγορές προϊόντων. Καθώς ενισχύεται ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης, οι τιμές αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατά 0,3% το 2015.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται στο -2,3% του ΑΕΠ για το 2013 και αναμένεται να περιοριστεί στο -1,9% το 2014 και στο -1,6% το 2015, καθώς εξαγωγές και εισαγωγές ενισχύονται παράλληλα με την οικονομική ανάκαμψη.

Τα «ανοδικά» και «καθοδικά» ρίσκα

Όπως σημειώνει η Κομισιόν, οι προβλέψεις μπορεί να αποδειχθούν «συντηρητικές» και να διαψευσθούν θετικά αν υπάρξει ταχύτερη βελτίωση της εμπιστοσύνης, πιο μόνιμη μετάδοση του οφέλους από την καλή τουριστική περίοδο και/ή ισχυρότερο αντίκτυπο από την ρευστότητα που θα προκύψει από την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου.

Αντίθετα οι εκτιμήσεις μπορεί να διαψευστούν επί τα χείρω από λάθη στην εφαρμογή της πολιτικής τα οποία θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη, ειδικότερα για το 2014-15, επηρεάζοντας το εύρος και την ταχύτητα της ανάκαμψης σε επενδύσεις και εξαγωγές.

Η κατάσταση στον προϋπολογισμό βελτιώνεται

Σε δομικούς όρους, η προσαρμογή του προϋπολογισμού είναι ήδη πολύ μεγάλη, οδηγώντας σε διαρθρωτικό πλεόνασμα το 2013, από το έλλειμμα που πλησίαζε το 15% το 2009, αντικατοπτρίζοντας τη σαφή ανατ ροπή της δημοσιονομικής θέσης συγκριτικά με τα επίπεδα που υπήρχαν όταν ξεκίνησε η κρίση. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται τώρα στο 9% του ΑΕΠ για το 2012, μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τις τότε εαρινές προβλέψεις, αντικατοπτρίζοντας το μικρότερο κόστος από την αναδιάρθρωση των τριών τραπεζών.

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε όρους ESA95 αναμένεται ότι θα αγγίξει το 13,5% του ΑΕΠ το 2013. Αυτό περιλαμβάνει το κόστος από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (10,6% του ΑΕΠ), τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (περίπου 1,5% του ΑΕΠ) και άλλους μικρούς παράγοντες.

Με βάση τους όρους του προγράμματος, όπου δεν περιλαμβάνονται αυτοί οι παράγοντες, το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης προβλέπεται στο 4% του ΑΕΠ για το 2013.

Το 2014, το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης εξαιρουμένων των ανωτέρω παραγόντων, αναμένεται να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ. Εάν, όμως, χρειαστεί να συνυπολογιστεί περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε το έλλειμμα θα αυξηθεί κι άλλο,σημειώνει η Κομισιόν.

Με τις τρέχουσες προβλέψεις, εκτιμάται πως οποιοδήποτε δημοσιονομικό κενό θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης αναθεώρησης. Σε δομικούς όρους, η εξισορρόπηση θα παραμείνει λίγο πολύ σταθερή το 2014, συγκριτικά με το 2013. Το έλλειμμα αναμένεται να αγγίξει το 1% του ΑΕΠ το 2015 σύμφωνα και με τους στόχους του προγράμματος.

Ο λόγος κρατικού χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να κορυφωθεί στο 176% το 2013. Μετά την οριακή μείωση του 2014, ο λόγος χρέους θα μειωθεί σημαντικά το 2015 και ακόμη περισσότερο την επόμενη χρονική περίοδο καθώς η δημοσιονομική εξισορρόπηση θα βελτιώνεται και θα ανακτάται η οικονομική ανάκαμψη.

ΠΗΓΗ:
www.euro2day.gr

ΜΕΙΚ ΑΠ ΜΕΙΚ ΑΠ Αντ. Σαμαράς: παρακολουθηση κινητου «Συγγνώμη, δήμαρχε, που έφτασα πριν από σένα!»

Αιφνιδιαστική εμφάνιση του Πρωθυπουργού στο δείπνο Μιχελάκη – δημάρχων σε ταβέρνα της Κηφισιάς

Σε ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα δείπνησαν το βράδυ της Δευτέρας, στη γνωστή ταβέρνα της Κηφισιάς, «Τηλέμαχος», ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης και δήμαρχοι της Αττικής, που εκλέγονται στη Β’ Αθηνών.

Ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, άκουσαν τις απόψεις των δημάρχων για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014, ενώ ενημερώθηκαν και για τα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
Η είδηση ωστόσο είναι ότι οι δήμαρχοι δεν είχαν ενημερωθεί για την παρουσία του Πρωθυπουργού, καθώς εκείνος εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στην ταβέρνα στις 10 το βράδυ.

Κάποιοι από τους δημάρχους μάλιστα είχαν αποφασίσει να μην παραστούν, προφανώς επειδή θεώρησαν ότι η προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη, θα ήταν υπόθεση ρουτίνας.

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, είχε διαφορετική άποψη και έδωσε κανονικά το «παρών», προκαλώντας… πανικό στους απόντες.

Αμέσως, σήμανε συναγερμός και όσοι απουσίαζαν σχεδόν… τσακίστηκαν για να ανέβουν στην Κηφισιά, με απόκλιση από μισή μέχρι μία ώρα, ανάλογα με την περιοχή που βρισκόταν ο καθένας.

Ο κ. Σαμαράς δεν άφησε να περάσει απαρατήρητη η απουσία τους και, απευθυνόμενος σε έναν εξ αυτών, του είπε: «Συγγνώμη, δήμαρχε, που έφτασα πριν από σένα».

Τότε, ο κ. Μιχελάκης πήρε το λόγο και, απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους, πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Αν ταξιδέψεις με τον πρωθυπουργό, για να τον προλάβεις, πρέπει να φύγεις με την προηγούμενη πτήση!».
ΜΕΙΚ ΑΠ Θ. Πάγκαλος: «Σε ποιο συμπόσιο να πάω; Σε αυτούς τους αποτυχημένους;»

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε ο Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM 99,5
και ερωτηθείς για τους λόγους που δεν παρέστη στο συμπόσιο του Κινήματος.

«Επί 32 χρόνια βουλευτής, μου έλεγαν να μη συγκρούομαι και να μην τα λέω
αυτά τα πράγματα. Και τώρα βγαίνουν διάφοροι τυχάρπαστοι τύποι από τη
μπλογκόσφαιρα – κάτι ούφο! – και τώρα μου λένε διάφορα. Μα, εσείς μου
λέγατε να μην τα λέω! Για να κάνετε τη φοροδιαφυγή σας, για να κάνει η
ΟΛΜΕ ιδιαίτερα… Τα έχω γράψει σε βιβλίο και έτσι βγήκε το “μαζί τα
φάγαμε”. Και είναι πολύ ενδιαφέρον. Να το διαβάσετε. Σε ποιο συμπόσιο να
πάω; Σε ποιους; Σε αυτούς τους αποτυχημένους που το μόνο που τους
ενδιαφέρει είναι ο μηχανισμός; Που τσακώνονται για το αν ο ήλιος θα
είναι πράσινος ή πορτοκαλί; Αν θα λέγεται ΠΑΣΟΚ ή ΝΑΣΟΚ ή ΚΑΖΑΣΟΚ; Δεν
θέλω να μιλήσω. Ό,τι έχω να τους πω, το λέω δημοσίως, σε όλο τον κόσμο.
Στα στελέχη του αποτυχημένου συγκροτήματος που έγινε από 44% κάτω από το
10%, μονοψήφιο, δεν έχω να πω κάτι. Δεν με ενδιαφέρει να το πω, ούτε σε
ηγέτες που το έφτασαν εκεί και είναι ο Σημίτης, ο Γ. Παπανδρέου και ο
Βενιζέλος. Μαζεύτηκαν και αγκαλιάστηκαν και μας είπαν “ελάτε να πάμε
μπρος”. Τι εμπρός; Τον μηχανισμό τους ενδιαφέρει να ελέγξουν και να
διατηρήσουν, για να έχουν τα προνόμιά τους και ας με διαγράψουν
επιτέλους, για να τελειώσει η αγωνία μου αν θα το κάνουν ή όχι. Μα δεν
με έχει διαγράψει ποτέ κανείς! Ούτε από το ΚΚΕ δεν έχω διαγραφεί και
έφυγα μόνος μου – και τώρα σκέφτομαι μήπως γυρίσω. Πώς τον λένε τον
γενικό γραμματέα του ΚΚΕ; Πωπω… πώς καταντήσαμε. Ούτε το όνομα του γ.γ
του ΚΚΕ να μην ξέρουμε…» είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο
Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα, μολονότι
είναι ιστορικό στέλεχος του κόμματος:

Μεταξύ άλλων «να κατέβουν μαζί στις ευρω εκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» πρό ΤΕΙνε ο κ. Πάγκαλος, σχολιάζοντας ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να συνυπάρξουν σε μία ευρύτερη παράταξη.

Υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για μια ευρύτερη φιλοευρωπαϊκή παράταξη. Με αφορμή τη συζήτηση για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, παρακολουθηση κινητου ο κ.Πάγκαλος σχολίασε:  «Το θέμα είναι τα προβλήματα επί των οποίων υπάρχει διαφωνία. Αυτά πρέπει να συζητήσουν με τον Σαμαρά και με τους υπόλοιπους οργανισμούς, φορείς και κόμματα που υπάρχουν στην κοινωνία και να τα συζητήσουν, από τη στιγμή που δεχόμαστε ένα ενιαίο πλαίσιο που είναι η αρχή της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της ύπαρξης της μεικτής οικονομίας μέσα στο πλαίσιο της αγοράς»και πρόσθεσε:

«Από τη στιγμή που δέχεσαι αυτές τις αρχές, ανήκεις στην ίδια ευρύτερη παράταξη. Και κατά τη γνώμη μου, στις ευρω εκλογές, παρακολουθηση κινητου που δεν είναι εθνικές εκλογές για να δώσουν βουλευτές, θα πρέπει αυτές οι δυνάμεις να κατέβουν μαζί. Δεν έχω αντίρρηση αν βάζετε σε αυτή τη σκέψη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί. Σας λέω ότι οι δυνάμεις που πιστεύουν στο ελληνικό Σύνταγμα και την ευρώπη και δεν λένε μια μέσα, μια έξω, μια από εδώ και μια από εκεί και που πιστεύουν στη μικτή οικονομία και έχουν εγκαταλείψει τις κομμουνιστικές φαντασιώσεις περί Κράτους και μικτής οικονομίας, μπορούν να υπάρξουν μαζί».

Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο ψηφοφόρος δεν ενδιαφέρεται για τα κόμματα, αλλά στις ευρω εκλογές θα αναζητήσει μία συνολική λύση, με ευρωπαϊκή προοπτική, η οποία εκτίμησε ότι θα μπορούσε να είναι αυτή που περιέγραψε ο ίδιος.

Υποστήριξε μάλιστα ότι: «Είμαστε σε μια περίοδο έντασης κοινωνικής, στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Και όταν λέω αυτό, δεν εννοώ γουναράδικα και φυσεκλίκια. Εννοώ εμφύλιο πόλεμο με παρέμβαση της πολιτικής στην οικονομία με τρόπο τέτοιο που καταστρέφει την οικονομία και δεν αφήνει τη χώρα να αναπτυχθεί. Λίγο το βουλώσανε και είδατε πώς αναπτύχθηκε ο τουρισμός! Αυτοί οι άνθρωποι που καίνε την Αθήνα και γράφουν στους τοίχους που καθάρισε ο δήμαρχος της πόλης… Γράφουν «Καμίνη, παρακολουθηση κινητου τοίχος δεν θα μείνει». Λένε ότι θα καταστρέφουν, διότι είναι πολιτικό το θέμα. Αυτός είναι λοιπόν ο εμφύλιος πόλεμος της δεκαετίας μας».

Ο πρώην υπουργός άφησε και πάλι αιχμές κατά του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ σχολίασε ότι: «Η Φώφη προηγείται στις δημοσκοπήσεις επειδή είναι η κόρη του Γιώργου Γεννηματά».

ΜΕΙΚ ΑΠ
source: http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=273810&catID=2




ΜΕΙΚ ΑΠ…