ΜΕΙΚ ΑΠ Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, παρακολουθηση κινητου άμεση ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις, Διασκέδαση – Ψυχαγωγία και Αθλητισμός

- Περιβάλλον – Από γραφένιο το μέλλον στα φωτοβολταϊκά thin-film ΜΕΙΚ ΑΠ Οι φωτοβολταϊκές κυψέλες του μέλλοντος ενδέχεται να βασίζονται στο γραφένιο ως διάφανο στρώμα επαφής.

Ερευνητές του ερευνητικού Κέντρου Helmholtz του Βερολίνου για τα Υλικά και την Ενέργειαανακάλυψαν ότι το γραφένιο διατηρεί ορισμένες ιδιότητες πολύτιμες για τις ηλιακές κυψέλες ακόμα και όταν επικαλύπτεται από πυρίτιο.

Συγκεκριμένα, παρακολουθηση κινητου οι φωτοβολταϊκές κυψέλες διατηρούν την υψηλή τους αγωγιμότητα και παραμένουν διάφανες: όλα αυτά με κόστος κατασκευής συγκριτικά χαμηλό και χρήση μη τοξικών υλικών.

Όπως εξηγεί ο Μαρκ Γκούμπα, ερευνητής του κέντρου Helmholtz “εξετάσαμε τον τρόπο με τον οποίο μεταβάλλονται οι ιδιότητες του γραφενίου όταν το υλικό ενσωματωθεί σε μια πολυστρωματική δομή παρόμοια με αυτή των φωτοβολταϊκών κυψελών λεπτού υμενίου βασισμένων στο πυρίτιο και προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι ιδιότητες αυτές μεταβάλλονται ελάχιστα”.

Οι επιστήμονες τοποθέτησαν γραφένιο σε ένα λεπτό φύλλο χαλκού το οποίο εν συνεχεία μετέφεραν σε ένα γυάλινο υπόστρωμα. Στο τέλος επικάλυψαν την κατασκευή τους με ένα λεπτό φύλλο πυριτίου και το χρησιμοποίησαν ως στρώμα επαφής σε δύο συμβατικές εκδοχές φωτοβολταϊκής κυψέλης thin-film με βάση το πυρίτιο: η πρώτη με βάση άμορφο πυρίτιο και η δεύτερη με βάση το πολυκρυσταλλικό πυρίτιο.

Στην πρώτη περίπτωση παρότι η μορφολογία του ανώτατου στρώματος μεταβλήθηκε όταν δέχτηκε την ηλιακή ακτινοβολία, το γραφένιο παρέμεινα ανιχνεύσιμο.

Επιπλέον, οι συσκευές με στρώμα γραφενίου έδειξαν υψηλότερη κινητικότητα ηλεκτρικά φορτισμένων ηλεκτρονίων σε σύγκριση με τις συμβατικές που βασίζονται στο οξείδιο του ψευδαργύρου σε ποσοστό 30%.

Η εργασία της ερευνητικής ομάδας δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied Physics Letters Vol. 103, 073102 (2013).

ΠΗΓΗ: econews.gr
ΜΕΙΚ ΑΠ ΜΕΙΚ ΑΠ Το ΚΚΕ για τις εξελίξεις σε ΕΑΒ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ

Οδηγούν σε συρρίκνωση, μαζικές απολύσεις και πετσόκομμα μισθών, αναφέρει ο Περισσός 

Τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο Περισσός.

Το ΚΚΕ αναφέρει πως παρά τις διαφορές τους, τα σενάρια αυτά οδηγούν σε συρρίκνωση, μαζικές απολύσεις, πετσόκομμα μισθών και προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

«Η αντίσταση σε οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση και συρρίκνωση χρειάζεται να συμβάλλει στον αγώνα για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που θα μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, παρακολουθηση κινητου με αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων αυτών των βιομηχανιών για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», τονίζει το ΚΚΕ. ΜΕΙΚ ΑΠ “Δεν υπάρχει προνόμιο στον πόνο”

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της ταινίας «Σμύρνη η καταστροφή μια κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922», η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού, επανέρχεται αυτήν την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες και στο Μουσείο Μπενάκη, με ένα ντοκιμαντέρ γεμάτο άγνωστες εικόνες, ξεχασμένες σε «κλειστά αρχεία» της ευρώπης και της Αμερικής, για τον Διωγμό και την Ανταλλαγή του ελληνικού και τουρκικού πληθυσμού από το 1922 έως το 1924.

Η έρευνά της για τον βίαιο διωγμό των Ελλήνων και στη συνέχεια, για τους χιλιάδες αφανείς «ανταλλάξιμους» χριστιανούς και μουσουλμάνους ανάμεσα στις δύο χώρες, που ξεριζώθηκαν υποχρεωτικά από τις εστίες τους, παρακολουθηση κινητου επικεντρώνεται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις, γιατί «δεν υπάρχει προνόμιο στον πόνο», αναγνωρίζει η σκηνοθέτις.

Έτσι στην ταινία «Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, Διωγμός και Ανταλλαγή Πληθυσμών, Τουρκία- Ελλάδα 1922-1924», δίνεται βήμα σε πρόσφυγες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, να αφηγηθούν από κοινού το βίωμα του ξεριζωμού από τις χαμένες πατρίδες και της εγκατάστασης τους στις νέες, όπως αυτό πέρασε από γενιά σε γενιά στις προσφυγικές οικογένειες.

Όπως στον Σάνο Χάλο από τον Πόντο, παρακολουθηση κινητου την Ανθούλα Ρουμελιώτη από την Πέργαμο, την Καλλιόπη Γεωργιάδου από την Καππαδοκία ή τον Χασνού Καραμάν από το Ηράκλειο και τη Μουφιντέ Πεκίν από τα Χανιά.

Η προηγούμενη ταινία για τη Σμύρνη και η καινούργια, παρακολουθηση κινητου «Από τις δυο πλευρές του Αιγαίου», λειτουργούν ανεξάρτητα αλλά και αποτελούν μια ενότητα.

«Η πρώτη ταινία» εξηγεί η κ. Ηλιού, «μιλούσε για τους Έλληνες και τους Αρμένιους που χάθηκαν στην Καταστροφή αλλά συγχρόνως θύμιζε ότι η Σμύρνη είναι μια πόλη και μια έννοια που συνδέεται με τον κοσμοπολιτισμό και τη χαρά της ζωής. Η δεύτερη, που διηγείται την ιστορία του Διωγμού και του ξεριζωμού, έγινε με την ελπίδα πως τόσα χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα του 1922-1924 μπορούμε να διηγηθούμε ολόκληρη την ιστορία και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου…τιμώντας τον κόσμο που χάθηκε, τον κόσμο που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις εστίες του, αλλά επίσης τιμώντας και την επιστήμη της ιστορίας».

Η «ανταλλαγή», σημειώνει ο ιστορικός σύμβουλος της ταινίας Αλέξανδρος Κιτροέφ, «ήταν κατά πολύ μια εκ των υστέρων αναγνώριση του γεγονότος πως χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας είχαν ξεριζωθεί και είχαν φύγει από την Τουρκία.

Ο συνολικός αριθμός προσφύγων που έφθασε στην Ελλάδα ήταν 1,3 εκατομμύρια αλλά από αυτούς 1.100.000 εκδιώχθηκαν και μόνο 180.000 ανταλλάχθηκαν λόγω της Συνθήκης της Λωζάννης.

Οι Μουσουλμάνοι που έφυγαν από την Ελλάδα μετά το 1923 με την Συνθήκη ήταν περίπου 355.000».

Εκτός από τον ιστορικό Αλέξανδρο Κιτροέφ, στην ταινία συμμετέχει επίσης, ο Μπρους Κλαρκ, συγγραφέας του βιβλίου «Δύο φορές ξένος», ο καθηγητής Θάνος Βερέμης, ο τούρκος ιστορικός Τσαγκλάρ Κεϊντέρ, ο οποίος επισημαίνει μεταξύ άλλων το κενό της τουρκικής ιστοριογραφίας για τη Μικρά Ασία, ο εκλιπών πολιτικός επιστήμονας Χάρης Ψωμιάδης και άλλοι διακεκριμένοι καθηγητές και ερευνητές.

Η ταινία βγαίνει στις αθηναϊκές αίθουσες την Πέμπτη, 12 του μηνός όπως και στον κινηματογράφο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης και Κυριακές πρωί, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη από τις 15/9 έως 6/10. Σύντομα αναμένεται να κάνει πρεμιέρα και στην Κώνσταντινούπολη.

ΜΕΙΚ ΑΠ
source: http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=273736&catID=5




ΜΕΙΚ ΑΠ…