Sırt Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi
En son güncellendiği tarih: 5 gün önce

Sırt Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi
Hayatı boyunca herkesin karşı karşıya kalabileceği sırt ağrısı, basit sebeplerden meydana gelebileceği gibi altında yatan daha ciddi sebepler de olabilir. Her yaş grubundan kişide rastlanabilir ve genellikle yaşam konforunu etkileyen bir durumdur. Birçok rahatsızlıkta olduğu gibi sırt ağrısında da erken teşhis oldukça önemlidir. Basit sebeplerden kaynaklanan bir durum var ise bunun ilerlemeden tedavi edilmesi, daha ciddi sağlık sorunları barındırıyorsa bir an evvel tedaviye başlanması gerekmektedir.

Sırt ağrısı nedenleri kişiden kişiye farklılık gösterir. Genellikle benzer semptomlar ortaya çıksa bile oluşan semptomların şiddeti farklı olabilir. Genel olarak stresli yaşam şartlarının meydana getirdiği bu durumda, boyun omurlarının düzleşmesi sonucu sırtta bulunan sinirlere baskı yapması neticesinde ağrı hissedilir. Sırt ağrısı tedavisi mevcut hastalık durumunun netleşmesinin ardından uzman bir hekim tarafından belirlenmelidir.

Sırt Ağrısının Nedenleri
Basit sebepler ile gelişen sırt ağrısı için uzun süre masa başı işlerde çalışmak ilk akla gelen sebeptir. Kaslar ve yumuşak dokularda meydana gelen bu ağrılar dokununca daha da şiddetlenir ve ilerlemesi durumunda duruş bozuklukları meydana gelmektedir. Sırt bölgesinde omuzlardan başlayarak kaburgalara kadar hissedilen ağrının varlığında kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları ve safra kesesi problemlerini araştırmak gerekmektedir. Sırt bölgesindeki kireçlenme de sırt ağrısı nedenleri arasındadır. Ayrıca boyun omurlarında meydana gelen kireçlenme ile kolda hissedilen uyuşukluk ve güçsüzlük gibi durumlarda boyun fıtığından söz edilebilir ve bunların da sırt ağrısına sebep olduğu bilinmektedir.

Daha çok kadınlarda görülen ve bir yumuşak doku hastalığı olan fibromiyaljide de sırt ağrısından söz etmek mümkündür. Genellikle tüm vücutta hissedilen bir ağrı söz konusu olsa bile sırt ve kollarda daha yoğun bir şekilde ağrı hissedilir. Gün içinde gelişen yorgunluk ve strese bağlı olarak bu hastalıkta sırt ağrısı şikayeti şiddetlenir. Bu tarz durumlardan meydana geldiği düşünülen bir rahatsızlık için multidisipliner bir sırt ağrısı tedavisi şekli önerilir.

Eğer omurga eğriliği olarak da bilinen skolyoz hastalığı varsa ya da bu hastalık gelişim aşamasında ise kendini sırt ağrıları ile belli eder. Genellikle masa başında artan ağrıların dinlenme esnasında hafiflediği bilinmektedir. Gelişme çağındaki çocuklarda çok sık ortaya çıkan skolyoz ilerleyen dönemlerde ciddi sorunlara yol açtığı için mutlaka oluşan sırt ağrısı dikkate alınmalı ve tedavisi için uygun yöntemlerin seçiminde geç kalınmamalıdır.

Omurgada meydana gelen tümörler veya meme, akciğer ve prostat kanseri türlerinin omurgaya yayılım gösterdiği durumlarda da sırt ağrısı gelişmektedir. Bununla ilgili ağrının dinlenme sırasında geçmemesi, ateş, kilo kaybı, yorgunluk gibi belirtilerin varlığı söz konusu ise mutlaka dikkate alınmalı ve bu tarz durumlar için sırt ağrısı nedenleri daha detaylı değerlendirilmelidir.

Kadınlarda daha sık rastlanan osteoporoz ile birlikte kemik kırılmaları, buna bağlı kamburlaşma ve sırt ağrılarına oldukça sık rastlanır. Sırt bölgesinde meydana gelen ağrı ve hassasiyet zaman zaman çok şiddetlidir. Bu şekilde oluşan bir sırt ağrısı tedavisi için ilaçlara ek olarak egzersiz de önerilmektedir. Bu sebeplerin yanında romatizmal hastalıklar, kalp krizi, ergenlik çağlarında ortaya çıkan ankilozan spondilit, neck pain zona, omurilik iltihabı da sırt ağrısı nedenleri arasındadır.

Herkesin günlük yaşam şartları dolayısı ile karşılaşabileceği sırt ağrısı ise daha basit sebeplerden kaynaklanabilir. Her ne kadar ciddi sağlık sorunları oluşturmasalar da bu ağrıların da ciddiye alınması ve ilerleyerek sosyal yaşamı etkileyerek hale gelmemesi açısından uygun sırt ağrısı tedavisi ile değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu basit sırt ağrısı nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

Aşırı yorgunluk.

Ağır şeylerin taşınması.

Çok uzun süre hareketsiz kalmak.

Çok uzun süre oturmak veya ayakta durmak.

Masa veya bilgisayar başında kambur durarak oturmak.

Cereyanda kalmak.

Ağır sırt çantası kullanmak veya sırt çantasını tek omuzda taşımak.

Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri.

Konforsuz bir yatakta uyumak.

Stres.

Sigara kullanmak.

Travmalar.

Sırt Ağrısının Tanı ve Tedavi Yöntemleri
Sırt ağrısı tedavisi için sırt ağrısı nedenleri doğru şekilde analiz edilmeli ve değerlendirilmelidir. Her sırt ağrısı için farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Hastalığın belirlenmesinin ardından eğer ağrıya sebep olan durum günlük yaşam tarzından kaynaklanan basit sebepler ile meydana gelmiş ise dikkat edilecek bazı detaylar ile sırt ağrılarından kurtulmak mümkündür. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

Fazla kilolardan kurtulmak.

Düzenli spor yapmak.

Dik yürümek veya dik oturmaya dikkat etmek.

Kadınlarda göğüsleri destekleyen sütyen kullanımı.

Ağır çanta taşımamak veya sırt çantasını her iki omuza birlikte takmak.

Vitamin eksikleri mevcut ise mutlaka bunlar için takviye almak.

Dikkat edilen bu hususlar neticesinde hala sırt ağrısı problemleri devam ediyor ise mutlaka uzman bir hekime başvurarak muayene olmakta fayda vardır. Uzman hekim, şikayetleri dinleyerek fiziki muayene gerçekleştirir. Soruna kesin tanı koymak için MR, BT, EMG gibi görüntüleme yöntemleri kullanılarak sonuçları detaylı bir şekilde incelenir. Altta yatan ciddi sırt ağrısı nedenleri yoksa, uygun bir kas gevşetici veya bölgedeki ağrıyı hafifletecek kremler önerilebilir.

Sırt ağrısı tedavisi olarak kullanılan ilaçların fayda etmediği ya da yeterli gelmediği durumlar için fizik tedavi yöntemleri, akupunktur, masaj yöntemleri, nöral terapi gibi yöntemler tercih edilmektedir. Ayrıca hastanın ev ortamında kendi kendine yapması gereken bir dizi egzersiz programları da oluşturulur. Ciddi hastalıkların varlığı söz konusu ise sırt ağrısı tedavisi için öncelikli olarak bu hastalıkların tanı ve tedavilerinin doğru şekilde gerçekleştirilmesi, mevcut sırt ağrısını da ortadan kaldıracaktır. Bunun için diğer branş hekimleri ile ortak hareket edilmesi gerekmektedir