Baş Ağrısı
En son güncellendiği tarih: 5 gün önce
Genel Bakış
Baş ağrısı, baş, kafa derisi veya boyunda ağrı ve rahatsızlığa neden olan çok yaygın bir durumdur. Her 10 kişiden 7’sinde en az bir baş ağrısı olduğu tahmin edilmektedir .
Baş ağrıları bazen hafif olabilir, ancak çoğu durumda, işte konsantre olmayı ve diğer günlük aktiviteleri gerçekleştirmeyi zorlaştıran şiddetli ağrıya neden olabilir. Aslında, yaklaşık 45 milyon Amerikalı sıklıkla, sakat bırakabilecek şiddetli baş ağrılarına sahip. Neyse ki, çoğu baş ağrısı ilaç ve yaşam tarzı değişiklikleri ile yönetilebilir.
Baş ağrısının başlıca nedenleri
Doktorlar baş ağrısının birkaç farklı nedeni belirlediler.
Baş ağrısının birincil nedenleri, ayrı tıbbi durumlarla ilgili olmayan nedenlerdir. Bu baş ağrıları, beyindeki altta yatan bir sürecin sonucudur. Yaygın birincil baş ağrılarının örnekleri arasında migren, küme ve gerilim tipi baş ağrıları bulunur.
Baş ağrısının ikincil nedenleri
İkincil baş ağrıları, altta yatan bir tıbbi duruma bağlı olanlardır. İkincil baş ağrısı nedenlerinin örnekleri şunları içerir:
Beyin tümörü veya beyin anevrizması
Beyin tümörü veya beyin anevrizmasının varlığı (beyin kanaması) baş ağrısına neden olabilir. Çünkü kafatasında çok fazla yer vardır. Kafatası kan veya fazladan doku ile oluşmaya başladığında beyindeki baskı baş ağrısına neden olabilir.
Servikojenik baş ağrıları
Servikojenik baş ağrıları , diskler dejenere olmaya ve omuriliğe baskı yapmaya başladığında ortaya çıkar. Sonuç, baş ağrısının yanı sıra ciddi boyun ağrısı olabilir.
İlaç aşırı kullanım baş ağrıları
Bir kişi her gün önemli miktarda ağrı kesici ilaç alırsa ve bunları azaltmaya veya tamamen kesmeye başlarsa baş ağrısı oluşabilir. Bu ilaçların örnekleri arasında hidrokodon bulunur.
Menenjite bağlı baş ağrısı
Menenjit , kafatasını çevreleyen ve omuriliği ve beyni çevreleyen zarlar olan meninkslerin bir enfeksiyondur.
Travma sonrası baş ağrısı
Bazen bir kişi kafa travmasından sonra düşme, araba kazası veya kayak kazası gibi bir olay sırasında devam eden baş ağrısı yaşayacaktır.
Sinüs baş ağrıları
Yüzdeki normalde hava dolu sinüs boşluklarındaki iltihaplanma, sinüs baş ağrısına yol açan basınç ve ağrıya neden olabilir .
Spinal baş ağrısı
Spinal baş ağrısı, genellikle bir kişinin anestezi için epidural, spinal tap veya spinal bloğa sahip olmasından sonra, yavaş bir beyin omurilik sıvısı sızıntısı nedeniyle ortaya çıkabilir.
Baş ağrısı türleri
Birkaç farklı baş ağrısı türü mevcuttur. Bu baş ağrısı türlerinin örnekleri şunları içerir:
Gerilim baş ağrıları
Gerilim tipi baş ağrıları en yaygın baş ağrısı türüdür ve en sık 20 yaşın üzerindeki kadınlarda görülür. Bu baş ağrıları genellikle başın etrafında gergin bir bant hissi olarak tanımlanır. Boyun ve kafa derisindeki kasların sıkılaşmasından kaynaklanır. Kötü duruş ve stres, katkıda bulunan faktörlerdir.
Gerilim baş ağrıları genellikle birkaç dakika sürer, ancak bazı durumlarda birkaç gün sürebilir. Ayrıca tekrarlama eğilimindedirler.
Küme baş ağrıları
Küme baş ağrıları, başın bir tarafında veya gözün arkasında dayanılmaz, yanıcı ağrıya neden olan zonklayıcı olmayan baş ağrılarıdır. Genellikle gözlerin yırtılmasına ve burun tıkanıklığına veya burun akmasına (burun akıntısı) neden olurlar. Bu baş ağrıları, küme dönemi olarak bilinen uzun süreler boyunca devam edebilir. Küme süresi altı haftaya kadar uzayabilir.
Küme baş ağrıları her gün ve günde bir defadan fazla ortaya çıkabilir. Nedeni bilinmiyor; ancak bu tip baş ağrısı nadirdir ve genellikle 20-40 yaş arası erkekleri etkiler.
Migren baş ağrıları
Migren baş ağrıları, genellikle başın bir tarafında zonklama, şiddetli ağrıya neden olabilen şiddetli baş ağrılarıdır. Birkaç farklı tipte migren baş ağrısı vardır. Bu, ayda 15 veya daha fazla gün meydana gelen migrenler olan kronik migreni içerir .
Hemiplejik migren , felce benzeyen semptomları olanlardır. Bir kişi baş ağrısı olmadan migren yaşayabilir, bu da mide bulantısı, görme bozuklukları ve baş dönmesi gibi migren semptomlarına sahip olduğu, ancak baş ağrısı olmadığı anlamına gelir.
Rebound baş ağrıları
Rebound baş ağrıları, bir kişinin baş ağrılarını tedavi etmek için düzenli olarak kullandıkları ilaçları almayı bıraktıktan sonra ortaya çıkan baş ağrılarıdır. Bir kişinin, asetaminofen, triptanlar (Zomig, Imitrex), ergotamin (Ergomar) ve ağrı kesiciler (kodeinli Tylenol gibi) gibi ilaçlar alırsa, ribaund baş ağrıları yaşama olasılığı daha yüksektir.
Gök gürültüsü baş ağrıları
Thunderclap baş ağrıları, genellikle çok çabuk ortaya çıkan ani, şiddetli baş ağrılarıdır. Genellikle uyarı vermeden görünürler ve beş dakikaya kadar dayanırlar. Bu baş ağrısı türleri, beyindeki kan damarlarının altında yatan bir sorunu işaret edebilir ve genellikle acil tıbbi müdahale gerektirir. Önemli sayıda baş ağrısı tipi mevcuttur. En yaygın 10 baş ağrısı türü hakkında daha fazla bilgi edinin.
Baş ağrısı ve migren
Migren , en şiddetli ve karmaşık baş ağrısı türüdür. Araştırmacılar, sinir yollarının ve beyin kimyasallarının aktivitesindeki değişikliklerden kaynaklanabileceğine inanıyor. Genetik faktörlerin ve çevresel faktörlerin de bir kişinin migren geliştirmeye yatkınlığını etkilediği düşünülmektedir.
Migrenler, başın bir tarafını etkileyen çok şiddetli, zonklayan baş ağrılarıdır. Ayrıca ışığa ve gürültüye karşı hassasiyeti artırabilirler. Birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilirler.
Migren insidansı ve türleri
Migren Araştırma Vakfı’na göre , Amerika Birleşik Devletleri’ndeki her 4 haneden yaklaşık 1’inde migren hastası var. Migren, dünyadaki en çok sakat bırakan 20 hastalıktan biridir.
Ergenler arasında migren erkeklerde kızlara göre daha yaygındır. Yetişkinler arasında ise, migren kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Ayrıca, sıklıkla migren yaşayan aile üyelerine sahip olanları da etkileme olasılıkları daha yüksektir.
İki temel migren tipi baş ağrısı vardır: auralı migren ve aurasız migren. Auralar, parlak noktalar, yanıp sönen ışıklar veya hareketli çizgilerden oluşan görsel rahatsızlıklardır. Bazı durumlarda auralar geçici görme kaybına neden olur. Bu görme bozuklukları migren başlamadan yaklaşık 30 dakika önce ortaya çıkar ve 15 dakika sürebilir.
Auralı migren, aurasız migrenden daha az şiddetli ve engelleyici olma eğilimindedir. Bununla birlikte, çoğu insan aurasız migren yaşar.
Hemiplejik migren başka bir migren türüdür. Bu migrenlere vücudun bir tarafında konuşma bozukluğu ve uyuşma veya güçsüzlük gibi felç benzeri semptomlar eşlik eder.
Migren evreleri
Migrenlerin üç aşaması vardır: prodrom, pik baş ağrısı ve postrom.
Prodrom, migrene giden dönemdir. Bu, auraların meydana gelebileceği zamandır. Prodrom fazı konsantrasyonu, ruh halini ve iştahı etkileyebilir. Bu aşama ayrıca sık sık esnemeye neden olabilir.
Tepe baş ağrısı, migren semptomlarının en şiddetli hale geldiği dönemdir. Bu aşama birkaç dakika sürebilir.
Postrom, migrenden sonraki 24 saatlik dönemdir. Bu süre zarfında, uyuşukluk meydana gelebilir ve ruh hali, üzüntü duyguları ile sevinç duyguları arasında dalgalanabilir.
Migren tetikleyicileri
Migrenlerin kesin nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, migren bölümlerinin başlangıcını tetiklediği bilinen çok sayıda faktör vardır. Bunlar şunları içerir:
özellikle ergenlik çağındaki erkekler ve kadınlar arasında değişen hormon seviyeleri
stres veya kaygı
fermente ve salamura yiyecekler
kurutulmuş etler ve yaşlı peynirler
muz, avokado ve turunçgil gibi bazı meyveler
atlanan öğünler
çok az veya çok fazla uyku
parlak veya güçlü ışıklar
değişen hava koşulları nedeniyle atmosferik basınçtaki dalgalanmalar
alkol tüketimi
kafein yoksunluğu
Türe göre baş ağrısı belirtileri
Gerilim baş ağrıları
Gerilim baş ağrıları aşağıdaki semptomlara neden olma eğilimindedir:
boyun tutulması
donuk ve ağrılı ağrı
kafa derisi hassasiyeti
omuz sertliği
başın yanlarına veya arkasına uzanabilen alnın karşısındaki gerginlik veya basınç
Bazen gerilim tipi baş ağrıları migren gibi hissedilebilir. Bununla birlikte, genellikle migren baş ağrılarının yaptığı aynı görsel rahatsızlıklara neden olmazlar.
Küme baş ağrıları
Küme baş ağrıları genellikle kısadır ve genellikle gözlerin arkasında ağrıya neden olur. Ağrı genellikle tek taraftadır ve doğası gereği zonklama veya sabit olarak tanımlanabilir. Küme baş ağrıları tipik olarak bir kişi yattıktan yaklaşık bir ila iki saat sonra ortaya çıkar. Migrene benzer bazı semptomları olabilirken, genellikle mide bulantısına neden olmazlar.
Migren baş ağrıları
Migren baş ağrıları genellikle aşağıdaki gibi semptomlara sahiptir:
kafada titreşen bir his
mide bulantısı
başın bir tarafında ağrı
sese ve ışığa duyarlılık
şiddetli, zonklayan ağrı
kusma
Migren baş ağrıları genellikle kişinin konsantre olamayacağı veya günlük aktivitelerini gerçekleştiremeyeceği kadar şiddetli ağrıya neden olur.
Rebound baş ağrıları
Rebound baş ağrıları günlük olarak ortaya çıkma eğilimindedir ve genellikle sabahları daha kötüdür. Genellikle ilaçla iyileşirler ancak ilaç geçtikten sonra geri gelirler. Rebound baş ağrılarıyla ilişkili diğer semptomlar şunları içerir:
sinirlilik
mide bulantısı
huzursuzluk
önemli ayrıntıları hatırlamakta güçlük çekmek
Baş ağrısının doğası genellikle bir kişinin hangi ilaçları aldığına bağlıdır.
Gök gürültüsü baş ağrıları
Bir gök gürültüsü baş ağrısı doğada süresi kısa, henüz yoğun baş ağrısı neden olur.
Baş ağrısı teşhisi
Baş ağrısı bazen bir hastalığın veya başka bir tıbbi durumun belirtisi olabilir. Bir doktor, tıbbi öykü alarak ve fizik muayene yaparak baş ağrısının altında yatan nedeni belirleyebilir. Bu muayene tam bir nörolojik değerlendirmeyi içermelidir.
İlaçların ve belirli yiyeceklerin aniden kesilmesi tekrarlayan baş ağrısına neden olabileceğinden kapsamlı bir öykü almak da önemlidir. Örneğin, aniden kahve içmeyi bırakan ağır kahve içicileri baş ağrısı yaşayabilir.
Bir doktor, belirli bir tıbbi durumun baş ağrısına neden olduğundan şüphelenirse teşhis testleri de isteyebilir. Bu testler şunları içerebilir:
tam kan sayımı (CBC) , enfeksiyon belirtileri gösterebilen bir kan testi
kafatası röntgeni , kafatasının kemiklerinin ayrıntılı resimlerini sağlayan bir görüntüleme testi
sinüs X-ışınları , sinüzit şüphesi varsa yapılabilecek bir görüntüleme testi
Beyindeki inme, travma veya kan pıhtılarından şüphelenildiği durumlarda yapılabilecek kafa BT veya MRI taraması
Ne zaman doktora görünmeli
Çoğu baş ağrısı, yaşamı tehdit eden bir hastalığın belirtisi değildir. Ancak kafa travması sonrası baş ağrısı olursa doktorunuzla görüşmelisiniz. Baş ağrısına aşağıdaki belirtiler eşlik ederse derhal doktorunuzu aramalısınız:
uyuşukluk
ateş
kusma
yüz uyuşması
konuşma bozukluğu
kol veya bacakta güçsüzlük
konvülsiyonlar
bilinç bulanıklığı, konfüzyon
Sarımsı yeşil burun akıntısı ve boğaz ağrısı olan göz çevresindeki baskı da doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.
baş ağrısı