Bel Kanal Darlığı (lomber stenoz) Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi
En son güncellendiği tarih: 5 gün önce
Bel Kanal Darlığı (lomber stenoz) Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi
Bel kanaldarlığı, sırt bölgesinde bulunan omurların arasındaki disklerde meydana gelen küçülme, daralma olarak adlandırılmaktadır. Diğer bir adı spinal stenoz hastalığıdır. Ayrıca dar kanal, bir hortumun içinde sürekli biriken kireçlere benzetilebilir. Zamanla oluşan kirecin hortumun genişliğini daralttığı gibi dar kanalda zamanla spinal kanalın genişliğini daraltmaktadır. Bel kanal darlığı nedenleri genel olarak iki grup halinde incelenmektedir. Bunların ilki, omurların arasında bulunan disklerdeki sıvının zamanla azalması sonucunda yük taşıma özelliğini kaybetmesi ile sertleşerek spinal kanala doğru kayması, ikincisi ise omurların arasında bulunan faset eklemlerinin kalınlaşmasıdır. Bunlara ek olarak, bel kanal darlığı nedenleri, doğumsal ve sonradan edinilen olmak üzere bir sınıflandırmaya da tâbi tutulabilir. Doğumsal nedenler doğum anından itibaren mevcut nedenlerdir. Sonradan edinilen nedenler ise ya yaşlanma sonucu ya da bir rahatsızlık sonucu meydana gelebilir.
Bel Kanal Darlığı Belirtileri Nelerdir?
Bel kanal darlığı belirtileri hastadan hastaya göre değişiklik göstermekle birlikte hastalığın seyrine göre de değişiklik göstermektedir. Ancak yaygın olarak görülen belirtileri mevcuttur. Bu belirtiler; belde aşırı ağrı, his kaybı ve uyuşma olarak sıralanabilir. Buna ek olarak bacaklarda meydana gelen ağrı, uyuşukluk ve his kaybı da bel kanal darlığı nedenlerinden olmaktadır. Hastalığın ilerleyen dönemlerdeki belirtisi ise libidonun azalması ve idrar kaçırmadır. Bu hastalığa sahip olan kişiler oturarak ve o bölgeye baskı yaparak rahatlama elde edebilirler. Bu nedenle belirli bir süre yürüdükten sonra bacaklarda his kaybı, uyuşma ve ağrı hisseden kişiler biraz oturup yürümeye devam edebiliyorlarsa bu bariz bir belde kanal darlığı olma belirtisidir. If you liked this write-up and you would like to obtain a lot more info regarding bel fıtığı için hareketler kindly check out the web-page. Kişi için yürüdüğü mesafe ne kadar azsa hastalığın o kadar ilerlediği söylenebilir.
Bel Kanal Tanısı Nasıl Konur?
Belkanaldarlığı erken teşhis edilirse tedavisi son derece kolay bir şekilde gerçekleşir. Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalığında erken teşhis edilmesi tedavi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle belirtiler görülmeye başlanırsa mutlaka bir uzaman gidilmesi gerekir. Klinik muayene sonucunda doktor MR isteyebilir. MR sonucuna göre darlığın ne kadar olduğu tespit edilmektedir. Kanal darlığı tanısı konulduktan sonra hiç zaman kaybetmeden tedavi yöntemine geçilmelidir.
Bel Kanal Darlığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bel kanal darlığı tedavisi, darlığın ne kadar olduğuna göre değişiklik göstermektedir. Eğer ağrıyı doğuracak bir hal saptanırsa öncelikle cerrahi olmayan yöntemler denenmelidir. Bu yöntemler ise antiinflamatuar yani ağızdan ilaç veya enjeksiyon ve ağrıyı hafifletmek adına verilecek ağrı kesicilerdir. Elle tutulur olan tedaviye geçilmeden önce hastalığın, hastanın hayatını ne kadar etkilediği göz önüne alır.
İlaç Tedavisi Yöntemi
Bel kanal darlığı teşhis edildikten sonra hastanın durumuna göre bir veya daha fazla ilaç verilerek hastalık tedavi edilmeye çalışılır. Ağrının hafifletilmesi ve kontrol altına alınması için kullanılan ilaçlara analjenik denmektedir. Vücutta bulunan çoğu ağrı sıradan ağrı kesicilerin kullanımı ile kontrol altına alınabilir. Bazı ağrı kesiciler NSAİİ olarak adlandırılmaktadır. NSAİİ ilaç grubuna giren ağrı kesicilerin ağrıyı kesme özelliğinin yanında hasta için bazı yan etkileri olabilir. Eğer doktor bu türde ağrı kesiciler vermişse mutlaka kontrole gidilmelidir. Uzun süreli kullanımı hasta üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bahsedilen ağrı kesiciler, ağrıyı kontrol altına almazsa hastaya narkoz etkisi olan ilaçlar verilir. Narkoz etkisi olan ilaçlar kesinlikle doktor kontrolü altında kullanılmalıdır.
İlaç Tedavisi Dışındaki Cerrahi Olmayan Yöntemler
Bel kanal darlığı belirtileri hasta üzerinde genellikle hareketten kaçınma etkilerini göstermektedir. Eğilmede veya dayanıklılıkta azalma meydana getirecektir. Ancak vücutta şiddetli ağrı yoksa ilaç tedavisinin yanı sıra fizik tedavi gibi alternatifler değerlendirilmelidir. Fizik tedavi sayesinde hastanın kasları güçleneceği için dayanıklılığı artacaktır. Ayrıca yürüyüş ve yüzmenin de iyi geldiği görülmektedir. Çünkü bu egzersizler sinirlere gelen kan miktarının artış göstermesine sebep olarak daralmanın göstereceği belirtileri azaltacaktır. Bunlara ek olarak yapılacak sırt, karın ve bacak kaslarını güçlendirici egzersizler sayesinde olumsuz belirtiler ortadan kalacaktır. Cerrahi olmayan bu yöntemler, tek başına daralmayı ortadan kaldıramaz ve ağrının yok olmasını sağlamaz. Cerrahi olmayan tedavi yönteminde amaç hastanın yaşam kalitesini korumaktır.
Lomber Dar Kanal Ameliyatı
Bel kanal darlığı tedavisi için yapılacak olan bir ameliyat cerrahi bir yöntemdir. Cerrahi olmayan yöntemler sonucunda iyileşme görülmüyorsa cerrahi işleme başvurulması gerekir. Cerrahi işlem genellikle idrar torbası ve bağırsak problemi olan hastalara uygulanmaktadır. Yapılacak olan ameliyatın amacı baskıyı ortadan kaldırarak darlığı genişletmektir. Kanal darlığı olan hastalar genellikle hareketten kaçındıkları için esnekliklerini ve kondisyonlarını kaybederler. Bu gibi durumlarda fizik tedavi ve egzersizler devreye girmektedir. Ancak fizik tedavi veya egzersiz sonucunda ağrı geçmezse ameliyat gerekmektedir. Ayrıca yürüme mesafesi gitgide kısalan hastaların da hayat standartlarını artırmak için ameliyat olması daha sağlıklı olacaktır. Cerrahi işlem sonunda hastanede kalış süresi yaklaşık 2-3 gündür. 2-3 günün ardından taburcu edilen hasta 6-9 hafta içerisinde normal yaşamına devam edebilir. Ancak doktor kontrollerini ihmal etmemelidir.
Lomber Dar Kanalda Spinal Füzyon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bel kanal darlığı, kanal oluşumunda bazı durumlarda omurlar üst üste gelmiş olabilir. Bazı durumlarda ise bel de yana doğru bir kayma söz konusu olabilir. Bu durumlarda omurlarda anormal düzensiz hareketler meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda spinal füzyon tedavisi uygulanabilir. Omurlar arasında bulunan yamukluklar füzyon ile tespit edilip, metal aletler veya kemik benzeri materyallerle desteklenir.