Boyun Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi
En son güncellendiği tarih: 5 gün önce
Boyun Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi
Toplum içinde çok fazla gözlemlenen ve bazı durumlarda hayatı zorlaştıran boyun ağrısı, bilgisayar başında uzun zaman oturma, ders çalışma esnasındaki hareketsizlik gibi günlük yaşam koşullarından kaynaklanmakla birlikte altta yatan ciddi rahatsızlıkların yansımaları şeklinde de ortaya çıkabilir. Boyun ağrısı nedenleri detaylı şekilde ele alınmalı ve buna uygun olarak bir tedavi yöntemi seçilmelidir.
Boyu; başımız ve gövdemiz arasındaki bağlantıyı sağlayan, hayati damarların ve vücuda giden birçok sinirin bulunduğu, başa hareket etme imkanı veren, omurganın hareketli kısmını oluşturan bir bölgedir. Çeşitli sebepler ile bu bölgede ya da diğer doku ve organlarda meydana gelen hasara bağlı gelişebilen boyun ağrısı tedavisi için çeşitli alternatifler mevcuttur.
Boyun Ağrısı Nedenleri
Bilgisayar başında uzun süre durmak, telefon ekranına veya kitaplara uzun süre bakmak, hareketsiz kalmak boyundaki kasların gerilmesine ve ağrıya sebep olabilir. Bazı durumlarda uzun zaman diş sıkma sorunu yaşayan kişilerde de boyun ağrısı meydana geldiği gözlenmektedir. İlerleyen yaş ile birlikte veya bir travma neticesinde oluşan kemik ve kıkırdak yapısındaki aşınma ve bozulmalar da boyun ağrısı nedenleri arasında sıralanabilir.
Boyun fıtığına bağlı olarak meydana gelen sinir sıkışması, boyun bölgesinde meydana gelen ağrıların en sık karşılaşılan sebeplerindendir. Araç kazaları esnasında çarpmanın veya sarsılmanın etkisi ile başın ani olarak öne ve arkaya doğru gitmesi ile oluşan doku zedelenmeleri sonucu boyun ağrısı gelişmesi olası bir durumdur.
Bu gibi durumların yanında daha ciddi rahatsızların habercisi olabilen, geçmeyen ve sosyal hayatı zorlaştıran, ağrının yanı sıra başka rahatsız edici belirtilerin de meydana geldiği kanser, romatoid artrit, menenjit gibi hastalıklar da boyun ağrısı nedenleri olarak belirtilebilir. Tüm bu belirtilerin mutlaka uzman bir doktor tarafından değerlendirilmesi ve detaylı şekilde ele alınması, doğru boyun ağrısı tedavisiseçiminde ve iyi sonuçlar alınmasında etkili olacaktır.
Boyun Ağrısının Belirtileri
Boynun herhangi bir yerinde meydana gelebilecek boyun ağrısı, kimi zaman giyinme, bir yöne bakma, araç kullanma gibi basit ve günlük aktiviteleri yerine getirirken zorlanmalara sebep olabilir. Boyunda hissedilen uyuşukluk, sertlik, karıncalanma ve bunlara eşlik eden yorgunluk gibi belirtilerin ciddiye alınması ve geçmemesi durumunda mutlaka uzman bir hekime başvurmak gerekmektedir. Boyun ağrısı nedenleri kişiden kişiye farklılık gösterebileceği gibi buna bağlı olarak farklı belirtiler ortaya çıkacaktır ve boyun ağrısı tedavisi de farklılık gösterecektir. Boyun ağrısı beraberinde farklı zorlukları da getirecektir.
Bir şey taşırken veya bir yere uzanırken ağrı veya zorlanma hissedilmesi,
Boynu bir yana çevirmede zorlanma veya hiç çevirememe gibi boynun tutulması,
Sürekli bir şekilde olan çok şiddetli olmayan fakat rahatsızlık hissi yaratan ağrı,
Genellikle boynun alt kısmında ve bölgesel olarak gelişen keskin ve acı verici ağrı,
Boyundan omuzlara ve kollara doğru yayılan ağrılar,
Karıncalanma, halsizlik ve uyuşma ile birlikte omuzlarda ve kollarda hissedilen yorgunluk hissi.
Bazı durumlarda güç kaybı.
Boyundaki gerilmeye bağlı olarak kasların ve sinirlerin de gerilmesi ile birlikte baş ağrısı oluşması da boyun ağrısı ile birlikte gelişebilen diğer semptomlardır.
Boyun Ağrısının Tanı ve Tedavi Yöntemleri
Boyun ağrısı ele alınırken ağrının ne kadar sürdüğü ve boyun ağrısı nedenleri detaylı şekilde değerlendirilmelidir. Bu ağrılar, 4 haftadan az süren akut ağrılar, 4 ila 12 hafta aralığında devam eden subakut ve 3 aydan fazla devam eden kronik ağrılar şeklinde ele alınır. Genellikle kısa süren ağrılar kendiliğinden geçtiğinden, kişiler boyun ağrısı tedavisi için herhangi bir uzman doktora başvurmazlar fakat bu ağrılar tedavi edilmediği durumlarda tekrarlayabilirler. Bu ağrıların dikkate alınarak, gerekirse yaşam standartları üzerinde değişiklik yapılması ve bu değişiklikler neticesinde tekrarlayıp tekrarlamadığının takibi yapılmalıdır.
Genellikle altta yatan ciddi bir sorun olmaması durumunda, boyun ağrısı problemi, dinlenme, buz veya sıcak uygulaması, masaj, duruş bozukluğunun düzeltilmesi, yaşam tarzında yapılan bazı değişiklikler ve reçetesiz satılan bazı ağrı kesici veya bölgesel rahatlama sağlayan kremler ile giderilebilir. Aynı zamanda boyun fıtığı ağrısı tedavisi için uygulanan en etkili yöntemlerden biri de düzenli egzersiz yapılmasıdır.
Boyun ağrısı şikayeti ile başvurulan uzman hekim tarafından, öncelikli olarak hastanın ağrısının ne kadar süredir devam ettiği, herhangi bir kaza ya da travma yaşayıp yaşamadığı, ağrı ile birlikte başka semptomların da varlığı, kişinin mesleği, uyku ortamı gibi bilgiler alınır. Sonrasında gerçekleştirilen fiziki muayene ile elde edilen bulgular değerlendirilir. Boyun ağrısı nedenleri için kesin bir şey söylemek adına MR, BT, röntgen, EMG gibi çeşitli görüntüleme yöntemleri kullanılır ve bu sayede tanı koyulur. Gerek görüldüğü durumlarda kan testleri de istenebilir.
Ağrının sebep olduğu durumlar ile ilgili kesin teşhis konulduktan sonra boyun ağrısı tedavisi için uygulanan yöntemlerden en etkili olacağı düşünülen yöntem seçilmektedir. Her ağrı tipi için her tedavi yöntemi uygun olmayabilir bu sebeple, boyun ağrısı nedenleri iyi bir şekilde değerlendirilmelidir aksi halde uygulanan yanlış tedavi yöntemi daha önemli sorunlara yol açabilir.
Evde uygulanabilecek tedavi yöntemlerinin yetersiz kalması durumunda, uzman bir hekim tarafından önerilen yöntemler ile boyun ağrısı tedavisi verimli şekilde sonuçlanabilir. Bu yöntemler;
Ciddi bir sağlık sorununun olmaması durumunda daha kuvvetli ağrı kesici ve kas gevşeticilerin kullanılması,
Fizik tedavi yöntemleri ile boyun kaslarının güçlendirilmesinin hedeflenmesi,
TENS uygulaması yapılarak ağrılı bölgeye verilen elektrik akımları ile sorunun ortadan kaldırılması,
Kısa sürelerde kullanılması şartı ile boyunluk ile boynun sabitlenmesi,
Ağrının oluştuğu bölgedeki kaslara doktor kontrolünde gerçekleştirilen steroid enjeksiyonu,
Ciddi rahatsızlıkların tespiti durumunda gerçekleştirilen cerrahi operasyonlar, şeklinde sıralanabilir.